vrijdag 13 mei 2011

De Dag van Zijnen

Zet het vast in je agenda: op 18 juni is het origineel van de Kaart van Zijnen te zien.  Dit is een unieke gebeurtenis. Daarna wordt de kaart voorgoed in het archiefdepot opgeborgen. De kaart is vanaf dat moment digitaal beschikbaar via de website van het archief.


Even uw geheugen opfrissen? Regionaal Archief Tilburg heeft één van de grootste archiefkaarten van Nederland in de collectie, een plattegrond uit 1760 van Tilburg en Goirle van drie bij vier meter. Van deze kaart bestond geen goede reproductie. Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg werkten van juni 2010 tot juni 2011 samen in een project om deze bijzondere archiefschat te digitaliseren, bestuderen, conserveren en één dag tentoon te stellen aan het publiek.

Zaterdag 18 juni is het zover: de Dag van Zijnen
Doorlopend programma
  • Bezichtiging van het origineel van de Kaart van Zijnen
  • Tentoonstelling over de geschiedenis van de kaart
  • Vertoning van de Film van Zijnen van Anne Neijnens
  • Demonstratie van digitale kaartenviewer op groot scherm
  • Prijsuitreiking van de wedstrijd Zoeken in Zijnen (in de middag)

Locatie:
Regionaal Archief Tilburg
Kazernehof 75
5017 EV Tilburg

Tijd: 18 juni van 9.30 tot 16.00 uur
Vrije toegang
Meer informatie over de Dag van Zijnen volgt binnenkort op de website en weblog.


Voorafgaand aan de Dag van Zijnen is er de wedstrijd Zoeken in Zijnen. Deelnemers zoeken bijzondere en bizarre namen op de digitale Kaart van Zijnen op. Hou hiervoor de Tilburgse Koerier van woensdag 1 juni in de gaten!!!!
Meer informatie volgt op het weblog Kaart van Zijnen

Vanaf 18 juni verkrijgbaar: het boek 'Een Tilburgse kaart nader bekeken. De manuscriptkaart van de heerlijkheid Tilburg en Goirle door Diederik Zijnen uit 1760' door Ronald Peeters, hoofd Stadsmuseum Tilburg.
Voorafgaand aan de Dag van Zijnen wordt op vrijdag 17 juni een symposium gehouden in samenwerking met CAST. Dit symposium is voor genodigden.

Geen opmerkingen: