dinsdag 3 mei 2011

Flitsen in de duisternis: oorlogsfoto's

De Duitse bezetting heeft in de Tweede Wereldoorlog veel invloed gehad op het leven van mensen in dorpen en steden. Hoe dat daadwerkelijk moet zijn geweest, wordt invoelbaar als je de documenten en foto's van C. Wouters (1915-2000) doorneemt. Mevrouw L. Wouters - De Rooij, destijds zijn echtgenote, en haar zoon schonken de archivalia aan het archief.

De ouders van Kees Wouters, Ignatius, J.H.C. Wouters (1880-1964) eigenaar van Twernerij en Ververij Broekhoven, en Antoinetta J.L.M. Brands( 1888-1959) woonden in de Professor Donderstraat 70 te Tilburg. Kees Wouters huwde in 1943 met Louisa de Rooij, en het jonge echtpaar trok in bij de familie Wouters in de Professor Donderstraat om te voorkomen dat het grote huis geheel gevorderd zo worden door de Duitsers. Toch kon niet voorkomen worden dat de benedenverdieping gevorderd werd door de Duitse Generale Staf.

Tegenover de familie Wouters, woonde de familie Polak, waar afgelopen vrijdag 29 april 2011 als herinnering struikelsteen is onthuld.

In de oorlog was Jan Sindorf blokhoofd van de Professor Donderstraat; Kees Wouters fungeerde als plaatsvervangend blokhoofd. Dagelijks werd bij de familie Polak de Duitse vlag gehesen en de Hitlergroet gebracht.

Kees Wouters, die over een fotocamera en donkere kamer beschikte maakte “ illegaal“ foto's. Ook zou hij tijdens deze ceremonie een keer gelachen hebben. Via het ondergronds-verzet kwam het hem ter ore dat hij daarvoor door de Duitsers gezocht werd en is daarop tijdelijk ondergedoken; eerst in Tilburg in de Nieuwlandstraat bij de familie De Charro, en later in Loon op Zand bij boer Van Loon. Regelmatig moest van schuilplaats gewisseld worden en zo kwam hij terecht op een kippenfokkerij in Leende.
Na de oorlog zijn de foto’s ontwikkeld en afgedrukt en nu beschikbaar gesteld aan het archief Tilburg. Hieronder ziet u er enkele.






De kinderen en kleinkinderen van het echtpaar Wouters-de Rooij hebben nog jarenlang op school de foto's en documenten over de oorlog getoond. Het zijn stille getuigen geworden met veel verbeeldingskracht.

Brabants Dagblad besteedde op 2 mei 2011 een artikel aan dit onderwerp. Lees het hier.

Geen opmerkingen: