zondag 1 mei 2011

Brabantse scans online bij Familysearch

Via een tweet van het BHIC kwam ik terecht op een pagina van de genealogische website Familysearch waar een opsomming staat van alle gemeenten in Brabant waarvan zij de burgerlijke stand digitaal beschikbaar hebben. De scans van de akten wel te verstaan.

Op zich is dat niet vermeldenswaard, die akten staan ook onze website, gratis én in full color, maar bij Familysearch hebben ze meer digitaal beschikbaar dan Regionaal Archief Tilburg.

Zo staan daar de huwelijksaangiften 1838-1882, de huwelijksafkondigingen 1811-1882 en de huwelijksbijlagen 1811-1922 online. Familysearch, onderdeel van  The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (ook bekend als de Mormonen), heeft deze scans gemaakt vanaf de rolfilms die ze al in de jaren 50, 60 en 70 van de 20ste eeuw hebben gemaakt van de toen beschikbare burgerlijke stand registers. De digitale beelden zijn daarom in zwart-wit, maar dat doet aan de informatiewaarde niets af.

Deze scans vormen een prachtige aanvulling op wat de bezoeker al op onze website kan vinden. Gebruiken dus!

De link naar het overzicht van de gemeenten in Noord-Brabant.

Voor de (voormalige) gemeenten in ons werkgebied:

Alphen en Riel
Baarle-Nassau
Berkel-Enschot (en Heukelom)
Chaam
Diessen
Dongen
Geertruidenberg
Gilze en Rijen
Goirle
's Gravenmoer
Hilvarenbeek
Hooge en Lage Zwaluwe
Loon op Zand
Made en Drimmelen
Moergestel
Oisterwijk
Oosterhout
Raamsdonk
Terheijden
Tilburg
Udenhout

[Update op 5 juli 2011: links aangepast zodat ze weer werken]

7 opmerkingen:

Yvonne Welings zei

Het zijn dus scans van bestanden, die in tegenstelling tot de Burgerlijke Stand niet in tweevoud zijn opgemaakt.
Ik meen dat de Mormonen in de jaren zestig, zeventig en tachtig deze hebben verfilmd en blijkbaar zijn ze vanaf de film nu gedigitaliseerd. Vooral bijlagen tot 1850 zijn een aanvullende bron voor stamboomonderzoek, maar ook de huwelijksafkondigen voor 1850 vanwege het ontbreken van de bevolkingsregisters.

Opmerkelijk is dat deze week bericht kwam dat de noodklok wordt geluid voor de inktvraat in de registers van de Burgerlijke Stand uit de 20ste eeuw, en wel uit de jaren tachtig en negentig. Dit is veroorzaakt door een typelint, vrijwel door geheel Nederland is gebruikt. Zowel de originelen als doordrukken zijn aangetast. Hierover is al vijf jaar geleden de noodklok geluid, maar blijkbaar wordt die niet gehoord.

Luud de Brouwer zei

@Yvonne
Soms duurt het even voordat nieuws de mensen bereikt die er wat mee gaan doen. :)

Als het nu maar niet opnieuw 5 jaar duurt voordat ze er wat aan gaan doen. Hopelijk beginnen ze met het digtaliseren. Is het geen project voor metamorfoze?

Yvonne Welings zei

De registers zijn al gedigitaliseerd door Justitie, maar vaak niet door gemeenten of op een slechte kwaliteit. Eerder is door de VNG geopperd om de exemplaren van de gemeenten na digitalisering te vernietigen.
Justitie heeft wel een e-depot, maar gemeenten in Nederland op twee na niet.

Marja zei

Jammer dat de link naar de Brabantse plaatsen niet meer werkt.

Luud de Brouwer zei

@Marja
Ik heb de links weer aangepast aan de nieuwe website. Er was blijkbaar een probleem met een provider. Nu werken ze weer!

Ernest Verhees zei

Hoe zit dat precies met de genoemde huwelijksaangiften en huwelijksafkondigingen? Waar zijn de originele registers door de mormomen verfilmd? ik zag die van Nijmegen ook op Familysearch maar volgens mij hebben wij ze zelf niet.

Ben bezig met klein onderzoekje naar 200 jaar burgerlijke stand in Nijmegen.

Luud de Brouwer zei

@Ernest
Wel wat laat maar toch nog een reactie.
De huwelijksbijlagen liggen volgens mij bij de Rijksarchieven nu RHC's. Die werden voorzover ik weet niet in dubbel opgemaakt, dus is er maar één exemplaar van. En die liggen niet bij de lokale archiefdienst.