vrijdag 8 juli 2011

Genealogie van de Brabantse familie Van der Amervoirt, 1300-2000

Genealogisch onderzoek is een tijdrovende, arbeidsintensieve en verslavende bezigheid! Al dertig jaar lang is André van Amelsvoort bezig met het onderzoek naar de geschiedenis van de familie Van der Amervoirt. Zijn zoektocht leidde hem naar verschillende Brabantse archiefinstellingen zoals stadsarchief ‘s-Hertogenbosch, BHIC en Regionaal Archief Tilburg. Tot 2005 was Van Amelsvoort voor archiefbezoek aangewezen op zaterdagen en vakanties, na zijn pensionering is hij wekelijks bezoeker van onze studiezaal.
De geschiedenis van de familie Van der Amervoirt begint in Moergestel ca.1300, verplaatst zich in de veertiende en vijftiende eeuw naar Berkel en Udenhout. Vanaf 1500 zijn de Van der Amervoirts hoofdzakelijk in Tilburg te vinden. Van daaruit ontstaan later ook familietakken in o.a. Loon op Zand, Goirle en Oisterwijk.
De oorspronkelijke opzet van Van Amelsvoort was om een klassieke genealogie op te zetten, met het accent op mannelijke nakomelingen. Gaandeweg het onderzoek werd duidelijk dat veel familieleden ook via vrouwelijke lijn terug te voeren zijn naar Jan vander Amervoirt, de oudst bekende voorvader. Enkele van die vrouwelijke lijnen - in het bijzonder de familie Reynen- heeft Van Amelsvoort nader uitgewerkt. Extra aandacht besteedt hij aan de (Brabantse) families Van der Aa, Van Dun en Dankers.
Door de relatief kleine populatie van Tilburg gedurende de periode 1500-1800 zijn er dwarsverbindingen met alle bekende Tilburgse families (zoals De Beer, Van Beurden, De Bont, Van Gorp, Van Heijst, Mutsaerts, Smolders etc. ). Om die reden zullen heel veel Tilburgers aansluiting kunnen vinden bij deze genealogie.

Rond de jaarwisseling zal deze omvangrijke genealogie in boekvorm verschijnen.
De publicatie bestaat uit 2 delen:
  • Deel 1 bevat de genealogie en telt bijna 800 pagina´s en circa 5400 voetnoten.
  • Deel 2 bestaat uit bijlagen, een uitvoerige namenindex en een kwartierstaat met afzonderlijke namenindex; aantal pagina’s circa 600.
Geïnteresseerden kunnen intekenen tot eind augustus 2011 via het e-mailadres van de auteur: ajvanamelsvoort@gmail.com
 De intekenprijs, geldig tot eind augustus a.s., bedraagt € 59, daarna is de koopprijs € 75 per set, beide excl. eventuele verzendkosten..

6 opmerkingen:

Yvette Hoitink zei

He leuk, deze familie zit ook in mijn kwartierstaat. Ik ga niet voor elk takje een boek aanschaffen, maar ik ga het zeker een keer inzien!

Yvonne Welings zei

Mijn complimenten voor het speurwerk en het feit dat dit na al die jaren heeft geleid tot een dergelijk resultaat.

Anoniem zei

De heer Van Amelsfoort heeft bijzonder veel tijd en energie gestoken in zijn onderzoek. Met zijn vriendelijke manier heeft hij zeker onder een bepaald gezelschap vriendschap verworven. Zijn ouderwets vakmanschap -waarbij zijn juridische kennis een plus is in dit onderzoek- staat borg voor een gedegen historisch-genealogisch boekpublicatie, waarvan er heden ten dage maar weinig verschijnen. Laat ik zwijgen over internetstambomen...

André van Amelsvoort zei

Dank voor de interesse.

André van Amelsvoort zei

@Yvonne Welings

Dank voor het compliment. Het ligt in mijn bedoeling om t.z.t. een van de eerste exemplaren aan jou als archivaris van het RAT aan te bieden, als dank voor vele jaren van vriendelijke service door de studiezaalmedewerkers.

André van Amelsvoort zei

@anoniem

Aardige reactie. Heb een vaag idee wie zich hierachter verschuilt. Alhoewel, de schrijfwijze van mijn naam....