maandag 9 december 2013

Het misdadigerskerkhof in Oosterhout

Onder deze titel verscheen postuum een uitgave van de in juni 2013 overleden Stan Bol.

Vrijwel wekelijks bezocht Stan samen met Cees Kops het archief. Tien jaar deden ze samen onderzoek naar de gewone Oosterhouter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor heeft het duo urenlang in de archieven van de politie en de gemeente gespit.

Postuum is door de Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout een uitgave verzorgd, samengesteld door Stan Bol over het misdadigerskerkhof in Oosterhout. Door al die jaren archiefonderzoek had Stan Bol een enorme kennis opgebouwd over het verleden van Oosterhout en ontdekt dat er een onbekend kerkhof is geweest! Speciaal voor misdadigers zou dit kerkhof, dat was gelegen aan Oude Bredasebaan, in gebruik zijn geweest tot 1897, (link). Stan Bol heeft de gegevens over de publicatie vooral ontleend aan gemeentelijke jaarverslagen. In de volksmond werd het een misdadigerskerkhof genoemd. Door het onderzoek is komen vast te staan dat er tussen 1876 en 1930 slechts twee mensen begraven werden, die allebei zelfmoord hadden gepleegd.

Op vrijdag 13 december bezocht de wethouder Carla Bode - Zopfi samen met leden van de Heemkundekring het kerkhof van de ‘misdadigers’. De archieven hebben gesproken en Stan Bol heeft ze uitgeplozen, maar de Heemkundekring hoort graag verhalen over het kerkhof...

Stan Bol, Het misdadigerskerkhof in Oosterhout (Oosterhout 2013)
ISBN: 978-90-818114-1-5


Link naar Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout
Link naar Oosterhout in de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder in De Stem editie Oosterhout link

Rinus Kuijpers heeft er een film over gemaakt.
http://www.youtube.com/watch?v=Mac1yDrn4KQ

Met de opbrengst van het boek zijn in oktober 2014 drie stolpersteine (struikelstenen) gelegd, te weten voor (link):
  • Ilse Johanna Behr
  • pater Jacobus Kerssemakers
  • Sietze van der Velde

Geen opmerkingen: