dinsdag 1 april 2014

Beelden van de Groot-Kempische Cultuurdagen

Nog niet zo lang geleden zijn er twee films uit het gemeentehuis van Hilvarenbeek in beheer overgenomen. Ze zijn in zwart-wit gefilmd en hebben geen geluid. Mirjam Heijs heeft ervoor gezorgd dat de films op youtube zijn geplaatst.

Het blijken juweeltjes van beelden te zijn over de Groot Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek in de zomer van 1961. De eerste film is gemaakt op zaterdag 21 juli en de tweede op zondag 22 juli. Centrale figuur in beide films is de Beekse burgemeester J.P.M. Meuwese. Bekenaar Jan Naaijkens, ook hier en daar op de films te zien, draagt bij aan de activiteiten.

Zaterdag 21 juli start de dag met de ontvangst van de gasten op het gemeentehuis. Daarna volgt de opening van de tentoonstelling Kunstschatten uit Kempische Abdijen, die werd geopend door de toenmalige KVP minister Jo Cals. Aan het einde van de dag kondigt het Antwerps Trompetterkorps de befaamde Brabantse koffietafel op het Vrijthof aan. De toen bekende toneelspeler Albert van Dalsum trad die zaterdag op en is veelvuldig op de film te zien.

De tweede film op zondag 22 juli begint met de gang naar de hoogmis in de parochiekerk St. Petrus Banden om half tien. Hierbij is mgr. W. Bekkers, bisschop van 's-Hertogenbosch aanwezig, begeleid door de gilden St. Joris en St. Sebastiaan. Een half uur later wordt de kerkdienst in de Hervormde Gemeente gehouden. Tijdens de middag zijn er optredens, een concert met het Brabants Kamerorkest en het toneelstuk Fanfarella, een komedie van Jan Naaijkens.

Herkent u mensen uit de film, wilt u dat dan ons laten weten ?

2 opmerkingen:

Unknown zei

Beste,
Is het mogelijk en toegestaan deze films op de website van onze Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen 'Ioannes Goropius Becanus' te plaatsen bijvoorbeeld via een link.
Met vriendelijke groet,
Kees Naaijkens
bestuurslid van bovengenoemde Heemkundige kring.

Yvonne Welings zei

beste Kees,

Bedankt voor je reactie. Jullie kunnen de link rechtstreeks op de website plaatsen.

Mocht dat niet lukken, mail dan naar info@regionaalarchieftilburg.nl, dan helpen ze jullie daar weer verder.

Fijne zondag,

Yvonne Welings