dinsdag 29 april 2014

Van Delft's kinderwagens

Op de tentoonstelling van het Verhaal van Brabant in het Noordbrabants Museum is een kinderwagen te zien, vervaardigd door de firma Van Delft uit Tilburg. Ook in het Rijksmuseum Paleis Het Loo is een kinderwagen van Van Delft te bekijken en wel een heel bijzonder exemplaar uit 1909, die van de latere koningin Juliana. Fotograaf Schmidlin legde destijds de schenking van de Tilburgse kinderwagen door de provincie Zeeland aan de koninklijke familie op de gevoelige plaat vast. En de Tilburgse firma Van Delft werd hiermee een hofleverancier.


Het fenomeen kinderwagen heeft in de twintigste eeuw een hele transformatie doorgemaakt. In Tilburg werd de rijtuig- en kinderwagenfabriek reeds in 1870 opgericht door Lambertus W. van Delft (1841-1919), later ondersteund door zijn zonen runde Henricus A.W. van Delft (1877-1943) en Adrianus A. W. van Delft (1882-1925). De fabriek was toen in de Poststraat gevestigd. In 1914 liet de firma een nieuwe fabriek bouwen aan de Telegraafstraat. De architect was C.H. van Hoof en er werd in een Art Déco stijl gebouwd.

De modellen uit de genoemde musea dateren van voor 1940. Van Herman van Tilburg ontving het Regionaal Archief Tilburg een reclamefolder uit 1949, met wat meer moderne modellen. Op Marktplaats zijn deze modellen nog steeds populair. De nieuwste vinding uit 1949 heet de til-op, een kinderwagen die ook gebruikt kon worden als reiswieg. In de tijden van woningnood was de bak ook eenvoudig mee naar de bovenverdieping te nemen en voor de wat meer gefortuneerden achterin de auto.


Naar aanleiding van deze blog kregen we van Quinta de Vries een folder met nog nieuwere modellen, De Delfio-Bovenligger, die u hier op de afbeelding ziet.
links Joke van den Broek-Hobbelen met baby Hanneke Simons


Slechts een deel van de fabriek, die in 1975 werd gesloten, staat er nog. Sinds 2013 kent Van Delft ook een eigen straatnaam, het Van Delfthof.


De aanwinsten zijn opgenomen is de collectie documentatie Tilburg (399).


Link naar Historie Tilburg lemma Van Delft.

8 opmerkingen:

Luxe kinderwagens zei

Beste lezers,
Op www.luxekinderwagens.vandelft is nog enig materiaal te vinden van/over Van Delft. Momenteel werken wij aan het losmaken van de verschillende typen wagens uit de folders zodat opzoeken makkelijker wordt. Tevens zijn in ons Poppen- & kinderwagen museum in Lelystad diverse bijzondere wagens van Van Delft te bewonderen.

Yvonne Welings zei

Beste luxekinderwagens,

Deze kenden we nog niet. Bedankt voor het delen van de informatie.

Met vr. Groet,

Yvonne Welings

Unknown zei

Die vrouw op de foto is mijn 83 jarige moeder. Zij is de dochter van Harry Hobbelen die een tijdlang directeur is geweest van 'van Delft' kinderwagens. Leuk om dit hier terug te zien!

Yvonne Welings zei

Beste Joris van den Broek,

Ik blog best een tijd voor dit forum, maar zo'n bijzondere reactie heb ik tot nu toe niet mogen ontvangen.

Heet uw moeder mw. Van den Broek-Hobbelen ? Als u het niet erg vindt, plaats ik het bij het onderschrift.

Nogmaals onze dank,

Yvonne Welings

Unknown zei

Hoi Yvonne,

Inderdaad Joke van den Broek - Hobbelen.
Ik ga nog even navragen bij haar wie diegene is in de kinderwagen.

Grt Joris

Yvonne Welings zei

Beste Joris,

Bedankt, ik plaats de naam er direct bij. U bent niet zelf ?

Groet

Yvonne Welings

Unknown zei

Nee niet zelf. Het meisje in de kinderwagen is Hanneke Simons, dochter van Wim Simons. Wim is weer een neef van mijn moeder.

Yvonne Welings zei

Wat leuk dat we dat nu ook weer weten ! Nogmaals bedankt.