dinsdag 27 mei 2014

Filmavondje in Hilvarenbeek met oude beelden

Op dinsdagavond 3 juni 2014 wordt om 19.30 uur in Gouden Carolus, Hilvarenbeek, de 30 minuten durende digitale versie van de stomme zwart/wit film (zonder geluid) “Groot-Kempische cultuurdagen Hilvarenbeek" vertoond. De opnames dateren van zaterdag 22 en zondag 23 juli 1961. De film zit in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, en is in 2014 gedigitaliseerd.

Still uit de film Groot-Kempische Cultuurdagen Hilvarenbeek
De toegang tot deze filmvertoning is gratis. De avond valt in de Week van de Lokale Omroep 2014, van 1 t/m 6 juni. De lokale omroep van de gemeente Hilvarenbeek (VLOH) en haar radiozender VLOHradio organiseren enkele unieke activiteiten, waarvan de filmvertoning er één is.

Deze historische film is in maart 2014 opgedoken in Tilburg en onder de aandacht gebracht van de lokale omroep Hilvarenbeek. De film bevat beelden van tientallen bekende Bekenaren, Kempenaren, Vlamingen en Nederlanders. Van Albert van Dalsum, bisschop Wim Bekkers en dr. P.C. de Brouwer zijn het de laatste bewegende beelden. Historische fragmenten zijn de onthulling van het beeldje van Sint-Clara, patrones van de evenementen op de Vrijthof (kermis, wandel4daagse, concerten), de gildes Sint Sebastiaan en Sint Joris, die op zondag de gasten begeleiden van pastorie naar kerk en omgekeerd. Het centrum van Hilvarenbeek was nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

Halverwege de film zal het lied “Ons Dörp” (Michiel van der Sanden/Harry Al) weerklinken.

Na afloop van de film is er volop gelegenheid om na te praten. Mensen die meer informatie hebben over de personen in de film kunnen dat als opmerking op het YouTubekanaal van Regionaal Archief Tilburg vermelden.

Geen opmerkingen: