woensdag 25 juni 2014

Blader door Tilburg in Bibliotheek Tilburg Centrum

Heuvelstraat 1939
In de Bibliotheek Tilburg Centrum kunnen bibliotheekleden uit Tilburg op ontdekkingstocht door de historie van hun eigen stad. De bibliotheek heeft een digitale tafel aangeschaft waarop de Heritage Browser is geïnstalleerd. Met deze browser lopen de leden virtueel door hun oude straat. Of laten zij aan de (klein)kinderen zien hoe hun straat er vroeger uitzag. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft samenwerking gezocht met Regionaal Archief Tilburg. Beide partijen voegen kennis en archieven samen. Een collectie prachtig materiaal uit de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg is nu digitaal beschikbaar in de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Op de Heritage Browser staat veel beeldmateriaal van vroeger zoals foto’s, video’s en prentenkaarten. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om de applicatie te gebruiken. Het hebben van een bibliotheekpas heeft wel voordelen. Zo weet de pas waar iemand woont en zoekt de browser de beelden er bij.

In de filosofie van Regionaal Archief Tilburg past het om informatie op één plek te plaatsen en van daaruit te koppelen en gebruiken door andere applicaties. Ook willen we de inhoud van onze databases delen met anderen. Het gebruik van het beeldmateriaal van het archief in de Heritage Browser past hier helemaal bij.

Op woensdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur komt Rob van Putten in de Bibliotheek Tilburg Centrum,
Koningsplein 10, verhalen vertellen bij deze erfgoedbrowser. De toegang is gratis. Rob van Putten werkt sinds zijn pensionering als vrijwilliger bij Regionaal Archief Tilburg. Hij is sinds 1982 voorzitter van de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed. Daarnaast is hij o.a. actief in de werkgroep Open Monumentendag en de Straatnamencommissie.

Kijk op www.bibliotheekmb.nl voor meer informatie.2 opmerkingen:

Yvonne Welings zei

Ook Theek5 beschikt over een Heritage Browser

https://www.youtube.com/watch?v=9OjvJZP16So

Luud de Brouwer zei

Leuk filmpje!
Het archief wordt er goed in genoemd en komt enkele malen nadrukkelijk in beeld. Goede uitleg ook over het gebruik van de tafel.
Persoonlijk vind ik de kanteling van het scherm een betere manier om de tafel in te zetten dan echt als klassieke "tafel". Trekt meer de aandacht van de bezoekers.