dinsdag 24 juni 2014

Eindbijeenkomst cursus familiegeschiedenis

Zaterdag 14 juni was de afsluitende bijeenkomst van de tweede digitale cursus familiegeschiedenis. Deze cursus was een gezamenlijk project van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en Regionaal Archief Tilburg.

de afgelopen vier maanden zijn negentien cursisten bezig geweest met het leren schrijven van een familieverhaal. Aan de hand van verschillende schrijf- en zoekopdrachten leerden zij hoe ze historische en genealogische bronnen konden gebruiken en verwerken in een familieverhaal. Verder kregen zij inzicht in de verschillende wijzen waarop een verhaal geschreven kan worden. de eindopdracht was om een boeiend en goedlopend verhaal te schrijven over een voorouder of familielid in ca. 1500 woorden. Dat is gelukt!

Tijdens de afsluitende bijeenkomst lazen de cursisten hun eindverhaal voor aan de groep. verschillende onderwerpen kwam en aan de orde: de strijd tussen vader Dollevoet en pachtbaas Marggraff, het roerige levensverhaal van Helena Beekman (1798-1879), het tragische ongeluk van de vijfjarige Tineke, de oorlogsperikelen in 1914 rond wachtpost 28 in Borkel en Schaft, landgoed Heesterveld, het leven van Monseigneur Hurkmans (1875-1955) en het korte bestaan van twee familieboerderijen.

Geen opmerkingen: