donderdag 7 mei 2009

De leesclub - samen relevante publicaties bespreken


Eind 2008 zijn we met een leesclub gestart. De hoeveelheid publicaties die relevant is voor ons als archiefdienst is behoorlijk groot. Door die informatiestroom onder een groep van vier leden te verdelen, vermindert dat de (individuele) leesdruk. Dat op zich is al een groot voordeel.
Daarnaast ben je als lezer verplicht een samenhangend verhaal te vertellen waarin de inhoud van de publicatie voor de andere leesclubleden duidelijk is.
Bovendien ontstaat er altijd discussie over de inhoud en dat levert winst op en kennis delen. Tenslotte komt de relevantie voor de eigen praktijk ook altijd ter sprake: wat hebben we er aan als Regionaal Archief Tilburg? Kunnen we het gebruiken?

We hebben nu twee bijeenkomsten gehad in 2009 en alle vier de deelnemers zijn dik tevreden over het resultaat en enthousiast over deze vorm van kennis delen.
Vandaag kwam de kwestie ter sprake: hoe delen we onze kennis nu met de rest van de collega's en eventueel andere geïnteresseerde archivarissen / informatieprofessionals.

Dit weblog kwam daarbij als winnaar uit de bus. De publicaties die we als nuttig bestempelen (ja, dat is soms een arbitraire keuze) zullen in korte samenvatting met eventueel een uitgebreidere inhoud in pdf een plaats krijgen in dit weblog.

We hopen vanzelfsprekend op feedback van collega's binnen en buiten onze organisatie!

plaatje

4 opmerkingen:

Christian zei

Tjonge, goed idee! Moeten we op het BHIC ook gaan doen! ;-)

Luud de Brouwer zei

zoals geschreven staat: het zijn inspirerende bijeenkomsten. Leuker dan alles in je eentje lezen!

Astrid zei

Ik heb de bijeenkomsten niet alleen als ´leuk´ ervaren, maar ook als gezellig en nuttig! het mooie is dat je niet alles hoeft te lezen, maar dat je op een prettige en gemakkelijke manier ook kennis kunt nemen van de door de anderen gelezen teksten! En niew
t te vergeten...de discussies! Leuk!

Petra Robben zei

Nou collega's, dat klinkt hartstikke goed. Ik betrap mezelf meteen op de gedachte dat ik dan niet alles zelf hoef bij te houde. Want inderdaad, soms is de stapel te groot. Ik zet een teken dat ik het gelzen heb, maar eerlijk gezegd stuur ik de map gewoon ongelezen door. Mea Culpa. Enfin, ik begrijp de bedoeling en dat ik ook zelf actief moet blijven, maar inderdaad goed idee! Het ontlast toch!