dinsdag 12 mei 2009

Leren van Journalisten

Opgelet dit is een blog zonder plaatjes maar met geluid!!



Naar Radio 1 luisteren is één van de geneugten van het autorijden voor mij. Ik ben waarschijnlijk een informatiespons. Als het nergens over gaat is Radio 2 of 4 ook altijd nog een optie (oude auto, geen digidingen erin!)



Gisteren reed ik terug naar huis en viel ik middenin een aardige discussie (maandagmiddag: VPRO) tussen Pieter Broertjes (hoofdredacteur Volkskrant) en Henk Blanken (adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden). Ze spraken over de integriteit van de nieuwsvoorziening, de uitholling van het journalistenvak, het veranderde gedrag, de andere manier van informatieverwerven (en verwerken) van de Google-generatie. En vooral over het dilemma dat informatie tegenwoordig voor niks beschikbaar lijkt te moeten zijn, maar dat integere informatievoorziening (maken) natuurlijk gewoon geld kost.




Zojuist las ik in de (automatisch naar mij gemailde IPnieuwsbrief) dat Henk Blanken tijdens de IP Lezing over Integriteit 2.0. ( 11 juni a.s.) over dit onderwerp zal spreken. De centrale vraag op deze middag is : Hoe betrouwbaar is de informatie die wij vinden en welke bronnen kunnen we nog vertrouwen? Naast authenticiteit is integriteit van informatie natuurlijk ook een onderwerp dat ons archivarissen en onderzoekers bezig houdt. We kunnen niet overal naar toe, maar laten we dit lijntje ook even volgen via de 'moderne' media! (En 'Mediamores' naar de leesclubleeslijst misschien. want net als journalisten lezen archivarissen ook nog wel eens een echt boek, toch!)