zondag 14 juni 2009

Zaterdagactiviteit - informatie over de Charterbank

Gisterenmorgen was er een speciale activiteit als start van een nieuw project van het Regionaal Archief Tilburg: de Charterbank. Dit keer geen project op het gebied van genealogie, maar een minder voor de hand liggend type bronnen: charters. Deze akten, geschreven op perkament en met soms nog prachtige zegels krijgen onderzoekers niet vaak in handen. Meestal zijn ze moeilijk te lezen, door het handschrift of taalgebruik. Het hanteren van de soms grote stukken met zegels is ook niet altijd eenvoudig. Veel archieven hebben hun chartercollectie goed geconserveerd, netjes gevlakt, in dozen.
Het Regionaal Archief Tilburg heeft er 80 gefotografeerd, voor en achterzijde, onder de pliek, en het zegel nog eens apart. De charters die online beschikbaar komen zijn in groot detail te bestuderen. We zoeken nu vrijwilligers die de inhoud van deze charters willen gaan transcriberen zodat de informatie in zijn geheel goed toegankelijk wordt voor iedereen die er kennis van wil nemen.

21 mensen kwamen opdagen om zich voor te laten lichten over het project door Astrid de Beer en Isabelle Heyvaert. Zij vertelden over de inhoud van het project, wat er verwacht wordt van de deelnemers aan dit project en de manier waarop we dit vorm willen gaan geven met behulp van online communitysoftware.
Na het inleidende deel was er tijd voor koffie en wat nadere kennismaking. In de studiezaal was Marcel van de Wouw van restauratieatelier de Tiendschuur uit Tilburg bezig met het restaureren van waszegels aan charters. Sofia Ramselaar gaf een demonstratie kalligrafie. Zij hadden allebei niet over aandacht te klagen.

Wij maken nu de balans op en proberen voldoende geschikte deelnemers te selecteren zodat het project in het najaar kan gaan beginnen.

10 opmerkingen:

Christian zei

Tjonge, wat kan zij netjes schrijven! Alsof het haar zo makkelijk afgaat. Leuk hoor, dat het zo'n succes was, de charterdag! :-)

Luud de Brouwer zei

Ja Chris, dat kan ze zeker! Ik heb het natuurlijk ook geprobeerd en het viel niet mee. Ik had best een mooi handschrift al zeg ik het zelf, maar dat verdomde toetsenbord heeft het er niet beter op gemaakt.
Het resultaat van deze poging heb ik dan ook niet bewaard.

Christian zei

@Luud: Laat mij nou denken dat een zeker manifest stelt, dat we dingen ook vrijgeven als ze (nog) niet perfect op orde zijn... ;-)

Luud de Brouwer zei

@Chris :-)
En ik maar denken dat zoiets niet slaat op mijn papieren falen :-)

Astrid zei

@Luud
Het zijn er 88!

Ik ben erg blij dat er gisteren zoveel belangstellenden waren! Ik verwachtte er een stuk of twaalf, maar het waren er bijna het dubbele!

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Ok, dus ik ben slecht met cijfers ;-)
Het was een hele prettige, aangename warme zaterdag bij het Regionaal Archief Tilburg!

Petra Robben zei

Hoi, echt super, deze actie. Een jaar geleden dacht ik nog dat archieven saai en sloom warn, maar het onze bewijst het tegendeel! Ik ben trots op mijn collega's!
@Astrid, je zegt tegen Luud: 'Het zijn er 88'. Deelnemers of charters?

De charters worden getranscribeerd he? Komt er dan ook nog een korte uitleg bij? Dat zou het voor een (nog) groter publiek toegankelijk maken. Ik bedoel dus dat je twee teksten hebt: 1. de letterlijke vertaling en 2. de interpretatie in twee á drie begrijpelijke zinnen. Kan dat?

Luud de Brouwer zei

@Petra
Saai en sloom???
Je moet het kunnen waarderen.
Er komen ook vertalingen bij naar het hedendaagse Nederlands en samenvattingen zodat iedereen het kan begrijpen.

Petra Robben zei

@Luud
Ik zei toch....'Een jaar geleden dacht ik.....Voltooid verleden tijd dus!

En sinds we een nieuw hoofd archief hebben is saai en sloom slechts alliteraitie... ;-)

Mirjam Heijs zei

Jammer, jammer, dat ik er niet bij kon zijn! en geweldig dat de charters het zo goed doen. De juiste snaar geraakt.