donderdag 3 september 2009

Eten in het archief!


`Lezen wat de pot schaft` is de titel van een nieuw uitgegeven boek voor kinderen waarvan alle schrijvers en illustratoren Tilburgers zijn. De uitgeverij is, hoe kan het ook anders, Uitgeverij Zwijsen. Een Tilburgs product dus, om trots op te zijn. Het boek is een voorloper op het thema van de Kinderboekenweek: ´Eten´. Leuk! Kinderen, eten, koken, vieze dingen eten, allemaal uitgangspunten om iets mee te doen.


Maar in eerste instantie denk ik altijd dat een archief niks kan met Boekenweekthema´s. Te vergezocht en met de haren er bij gesleept. Maar wanneer je gaat doordenken op ´eten en drinken´ besef je, dat je uit historische bronnen veel informatie kunt halen. In onze nieuwe tool ´zoeken door alles´ typ ik in: levensmiddelen. En meteen verschijnen er foto's uit de Tweede Wereldoorlog, toen het voedsel schaars was en op de bon moest. En een foto van een moeder met kinderwagen met dubbele bodem. Stiekem werden er levensmiddelen in vervoerd. Een andere bron in ons archief vertelt me dat er in 1850 rogge, boekweit, ´kalfs- en koevleesch´ gegeten werd. De prijzen staan er zelfs achter vermeld.

Een hedendaags beeld van de eetcultuur in Tilburg in ´Lezen wat de pot schaft´: Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven: `Alwir èèrepel, wènne raamp wir, wènne raamp, der zit gin peejke in mene staamp.`Een ander beeld van eten wordt geschetst door onder andere: ´Pak jij de limonade uit de koelkast, Reus? Dan snij ik de taart alvast aan.´ Allerlei benamingen van eten passeren de revue: bamisoep, spaghetti, prei, zalm, rijstebrij, pudding, yoghurt en ´af ben jij´.

Uit dit boek over eten dat in 2009 wordt gepubliceerd, kunnen we dus enorm veel informatie halen. Laten we hopen dat dit boek ook in de collectie van Regionaal Archief Tilburg belandt. Wanneer we dan over 100 jaar onderzoek doen naar de waarde van eten en drinken, dan is ook deze bron van onschatbare waarde!

3 opmerkingen:

Jojanneke zei

Wat een leuk stuk! En inderdaad denk je niet meteen aan een link met het archief bij de Kinderboekenweek, of bij het thema 'eten'. Van 7 t/m 17 oktober is de Kinderboekenweek. Ik vind het wel een uitdaging om te kijken hoe we daar aandacht aan kunnen besteden vanuit foto's die we hebben in BeeldOnline.

Petra Robben zei

Ja leuk, trefwoorden: levensmiddelen, eten, boodschappen, maaltijd, brood en slaoj mee aaj, meej jèùn meej èèrepel

Jantiene zei

Ja, ja, ik zal het gauw aanschaffen. De bibliothecaris.