zondag 15 november 2009

Startbijeenkomst Charterbank

Op zaterdag 14 november is de Charterbank officieel van start gegaan. Het project heeft als doel om een onbekende en vrij ontoegankelijke bron, het charter, onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Als proefproject zijn daarom de charters van Geertruidenberg en Raamsdonk gedigitaliseerd en in een online Charterbank geplaatst. Vanaf juni hebben belangstellenden zich aan kunnen melden voor de Charterbank. De afgelopen maanden hebben zij een toets afgelegd zodat wij een goed beeld konden krijgen van hun transcriptievaardigheden. En die zijn zeker niet mis! Het project start dan ook met twintig deelnemers die zich de komende zeven maanden gaan bezighouden met het transcriberen van de charters.

Gisteren was het dan eindelijk zover: om 13.00 uur begon de middag met een welkomstwoord van de coördinator en kregen de deelnemers enige 'tips& trucs' over het transcriberen, het werken in de charterbank en de speciaal daarvoor opgerichte community. Daarna was er een zeer boeiende lezing van 'Geertruidenbergexpert' Bas Zijlmans over de roerige geschiedenis van Geertruidenberg. De bijeenkomst werd afgesloten met de overhandiging van een envelop aan alle deelnemers met daarin een foto van hun eerst te transcriberen charter. Het project is begonnen!

Het is tekenend voor het enthousiasme van de deelnemers dat er vanmiddag al drie transcripties af waren! Om ze te bekijken en te beoordelen, ga naar de Charterbank.

8 opmerkingen:

Yvette Hoitink zei

Mooi project! Leuk dat er ook transcripties gemaakt worden, want nu is het lastig om relevante charters te vinden.

Komt er een mogelijkheid voor publiek om zelf transcripties of tags toe te voegen? Ik kan me voorstellen dat je als tags bijvoorbeeld gestandaardiseerde namen toe zou willen voegen, terwijl je in de transcriptie de naam opneemt zoals die letterlijk in het charter voorkomt.

Jojanneke zei

Hoi Astrid en charterbankers, succes met jullie project. Ik hoop dat het net zo succesvol wordt als Geboren in 1809.
Hoe kom ik erachter welke charters al een transcriptie hebben? Ik krijg dat niet gevonden. En een link vanuit de charterdatabank naar de community is misschien ook wel handig.
Groeten, Jojanneke

Albert zei

Prachtig initiatief!
Gebruiken jullie een apart tool om te transcriberen?

Astrid zei

@Yvette

over het toevoegen van tags en transcripties zijn we nog in conclaaf met de bouwers van de Charterbank: het zou mooi zijn als dat zou lukken ja!

Linksonder in de charterbank staat een kopje 'Geef uw commentaar'. Alle reacties die daarop binnenkomen worden verwerkt in de Charterbank.

Astrid zei

@Jojanneke

Bedankt, lief van je, ik hoop ook dat het een succes wordt!

De charters die al een transcriptie hebben zijn te herkennen aan de ingevulde datum. Ja het is nog niet optimaal zoeken maar daar wordt aan gewerkt (net als aan de link van de charterbank naar de community)

Astrid zei

@Albert

ALs je in de blogtekst op het linkje 'community' klikt dan kom je op de community van de charterbank. Rechtsboven zie je twee linkjes staan: 'Charterbank' en 'transcriptieprogramma'. Als je op transcriptieprogramma klikt dan dun je een programma downloaden. Het werkt geweldig!

JeePee zei

Jippie!!! Heel veel succes gewenst aan alle deelnemers en natuurlijk aan de projectleider.

Mirjam Heijs zei

Alweer zo'n geweldig project met allemaal weer "nieuwe" enthousiaste
werkers. Jammer dat ik niet bij de aftrap kon zijn :-)