dinsdag 5 januari 2010

Soundbites - dialect horen spreken

Vandaag las ik in @data & research, een kwartaalblad over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen, over een nieuw onderdeel in de website van het Meertens Instituut. Het is de digitale weerslag van het project "Soundbites uit vervlogen tijden" van het Meertens Instituut en DANS (Data Archiving and Networked Services).
Op die website kun je luisteren naar een groot aantal dialecten uit Nederland die tussen 1950 en 1980 zijn opgenomen. Een prachtig document dus! Niet alleen voor de geïnteresseerden in dialecten, maar ook om het tijdsbeeld dat in de gesprekken doorklinkt.

Uit ons werkgebied zijn er veel plaatsen waarvan een opname aanwezig is. Een waardevolle aanvulling op de archieven die wij bezitten en vooral de documenten van de overheid bevatten, op papier. In deze gesprekken kunt u horen hoe de mensen over bepaalde gebeurtenissen en ontwikkelingen dachten.

De (voormalige) gemeenten waarvan u de gesprekken kunt beluisteren zijn:
Alphen, Gilze, Goirle, s-Gravenmoer, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Hooge Zwaluwe, Den Hout, Kaatsheuvel, Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk, Raamsdonksveer, Tilburg en Udenhout.

Website van het Meertens Instituut met de Soundbites

2 opmerkingen:

Mirjam Heijs zei

Hierop aansluitend: de inaugurele reden van Jos Swanenberg als bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur in Brabant aan de UvT
over de Tilburgse "Tussentaal": ‘Als je een jongere in Tilburg vraagt of hij nog dialect spreekt, zal hij in negen van de tien gevallen met ‘nee’ antwoorden. Om vervolgens een variant van het Nederlands te laten horen, die doorspekt is met Tilburgse woorden als zat (‘genoeg) of bekant (‘bijna’).’ lees maar op kennislink: (kort) http://www.kennislink.nl/publicaties/jongeren-spreken-geen-dialect-maar-gebruiken-vette-dialectwoorden-punt-punt-punt of ga naar http://www.erfgoedbrabant.nl/fileadmin/user_upload/nieuwsbrieven/20091120_Oratie_Jos_Swanenberg.pdf (de hele Ortatie, iets langer dus!)

Mirjam Heijs zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.