donderdag 28 januari 2010

Het kriebelt weer....

De sauwelavonden en tonproaters zijn al aan de beurt geweest, de dorpen en steden onder de rivieren kleuren steeds feestelijker, aan de outfits en de wagens wordt de laatste hand gelegd.... De mexicaanse griep is overwonnen, er hangt niet alleen maar sneeuw in de lucht: ook het carnavalsvirus waart rond. Over een paar weken is het weer zover.
Dat het uitbundig en openbaar feestvieren tijdens carnaval niet van alle tijden is bewijst dit filmpje. Het zijn beelden van de eerste openbare 'optocht' in Tilburg. Het werd een wel erg brave optocht: zelfs de huidige 'kénderstoet' is wilder!
De beeldkwaliteit is niet geweldig, maar het neemt niet weg dat de opname een prachtig tijdsbeeld geeft en de ouderen onder ons misschien wel doet terug verlangen naar....

3 opmerkingen:

Luud zei

Feest van herkenning! Hossende mensen in rijen met blauwe kielen aan :)
Let ook op de hoofddoekjes van de Tilburgse vrouwen langs de kant.

Wat vergeten we snel!

Astrid zei

leuk filmpje, Mirjam! Het ziet er ontzettend gezellig uit. Hoewel ik al jaren niets meer aan carnaval doe (de kroeg in) wil ik toch altijd wel een optocht zien.Het eheft toch wel sfeer. Is het nog altijd zo druk langs de kant tijdens de optocht?

regionaal archief tilburg zei

Mooi hè! Die andere 3 filmpjes op YouTube zijn ook nog steeds de moeite waard, maar dit vind ik een juweeltje. Boerenkielen zijn bij de jonge garde helemaal uit, die gaan nu bij Sengers een raar glim-pakje kopen. Dat vind ik echt helemaal niks.