dinsdag 12 januari 2010

Successtory: Van smid tot staal in Tilburg


Het was in het jaar 1864 van de negentiende eeuw dat de grondlegger van het bedrijf, Nicolaas van Blerk (1863-1899), de bestaande smederij aan het Smidspad omvormde tot een ijzerhandel, waarbij tevens meer fabrieksmatig werd geproduceerd. De vader van Nicolaas, Gerard van Blerk vestigde zich vanuit Waalwijk als smid in Tilburg op de Veldhoven. Wanneer Nicolaas overlijdt zetten zijn drie zonen Wilhelmus, Johannes en Marinus het bedrijf voort. In 1904 wordt gestart met de productie van de vermaarde brandkasten, in dat jaar wordt ook de latere industrieel en opvolger Nico van Blerk geboren.

Naast brandkasten worden er vanaf 1928 ook andere stalen producten gemaakt, het is het begin van de stalenmeubelenfabriek. Een succes, Grijpink uit Den Haag wordt de eerste Van Blerk dealer in Nederland. De nieuwe generatie Blerk's treedt aan, de broers Nico en Jan van Blerk nemen het familiebedrijf over van de ooms Martinus en Ludovicus. Tegen het einde van de oorlog in 1943 verlaat de oudste brier Jan de zaak en er wordt gestopt met het produceren van brandkasten. De bezetter had verboden om staal te verwerken. Na de oorlog gaat Nico intensief samenwerken met het bedrijf Kentie en de rijksoverheid wordt een van zijn grootste afnemers van de stalen meubelen. In het nabijgelegen Kaatsheuvel wordt een kastenfabriek gebouwd.
De uitbreiding gaat verder, aan de Zevenheuvelenweg nummer 15 op het industrieterrein het Kraaiven wordt een nieuwe fabriek gebouwd en tijdens het jubileumjaar in 1964 in gebruik genomen. Toen de industrieel Nico van Blerk in 1972 overleed waren er 225 werknemers in dienst bij dit bloeiende bedrijf.

Drie jaar na zijn dood in 1975 volgen er diverse fusies tot de Aspa-Groep (1976), Samas-Groep (1977), Assenburg (1980), Asmeta Assendelft (1995), Samas Nederland (2003) tot het bedrijf Aspa Kantoorinrichting.

Hein Kanters stelde in 2004 het boek samen over de geschiedenis van Van Blerk, Assenburg, Samas Nederland 140 jaar staal (1864-2004). Als communicatieadviseur bij het bedrijf wist hij veel historisch materiaal te redden en deze collectie heeft hij onlangs aan de gemeentearchivaris geschonken. Het archief kan vanaf heden geraadpleegd worden en de bijbehorende foto's zullen na digitalisering beschikbaar komen.

8 opmerkingen:

Jojanneke zei

Wat een mooi stuk! Een geschiedenis is een notedop. Ook mooi te lezen dat de smederij aan het Smitspad begonnen is. Weer een Tilburgse straat waar voor mij de naam van is verklaard. In de wijk Theresia staat nog het winkelpandje van een vroeger bedrijfje dat een kluis had, zichtbaar vanaf de straat. Wie weet van Van Blerk.

Kees zei

ik heb nog met veel plezier van 1962 tot 1967 bij van de Blerk op de tekenkamer gewerkt,de toenmalige directeur was de heer van Blerk en adj.directeur de heer Piet de Kanter die met dochter Till van Blerk was getrouwd,later werd de heer de Kanter directeur.

regionaal archief tilburg zei

@Kees, wat leuk, een reactie van iemand voor wie dit verhaal zo levendig is!

Caroline zei

Zijn er foto,'s te bekijken van assenburg (van blerk) toen ze op Zevenheuvelen weg zaten.
Want ik ben op zoek naar foto,'s van mijn vader due heel lang daar gewerkt heeft.

regionaal archief tilburg zei

Caroline, we hebben er een foto van, zie bijgevoegde link.
http://www.regionaalarchieftilburg.nl/memorix/1e20f562-5e1a-459a-bbb8-0d1fae532d29

Anoniem zei

in 1964 heeft het personeel een bronzen kunstwerk geschonken aan de directie, wie weet van welke (Tilburgse?) kunstenaar dat was?

Unknown zei

@jojanneke
weet je nog welk pand dit is?
"Theresia staat nog het winkelpandje van een vroeger bedrijfje dat een kluis had, zichtbaar vanaf de straat"

Anoniem zei

Hello...ik heb kluis van Blerk...ik zoek nog documenten....heb u misschien...contact lkubny@yahoo.com