maandag 15 februari 2010

Datatypistes en ponsbanden


YouTube bestaat vijf jaar! In die tijd is YouTube uitgegroeid tot een platform met honderden miljoenen bezoekers, die dagelijks meer dan een miljard filmpjes bekijken en elke minuut 20 uur aan videomateriaal uploaden. Het Regionaal Archief Tilburg doet ook ijverig mee met deze digitale ontwikkeling en met succes. Zoals al eerder geschreven: filmpjes die nooit eerder vertoond werden, waarvan het bestaan nauwelijks bekend was, worden nu in no-time honderden keren bekeken. We zetten regelmatig filmpjes op YouTube en zijn nu al verwend geraakt met alle aandacht: het filmpje van de eerste Tilburgse carnavalsoptocht dat ik laatst op YouTube zette, was vorige week 'pas' 170 keer bekeken: Teleurstelling, 'Wat gek hoe kan dat nou, zo weinig bekijks!?' De titel dus een beetje aangepast: misschien levert dat meer kijkers op. Maar waar hebben we het eigenlijk over: in drie weken 170 keer bekeken is toch best veel!!

Het feit dat YouTube pas zo kort bestaat en al zo is ingeburgerd deed me als vanzelf terug denken aan de digitale middeleeuwen: een bezoek dat ik begin jaren '70 bracht aan de Technische Hogeschool Eindhoven. Het rekencentrum was een grote ruimte met een enorme hoeveelheid witte kasten die allemaal waren gevuld met magneetbanden: deze magneetbanden, zo werd ons uitgelegd, waren in staat in korte tijd ingewikkelde en uitgebreide berekeningen uit te voeren, waarmee een mens weken of zelfs maanden bezig zou zijn!



Een ander beeld: jarenlang had ik op school geoefend met een rekenliniaal om tamelijk lastige berekeningen te kunnen maken. Plotseling moest of mocht ik gebruik maken van een rekenmachine (dat heette toen nog een zakjapanner): het heeft lang geduurd vooraleer ik de uitkomsten die dit apparaat aangaf, vertrouwde.


De typemachine waarop ik verslagen uittypte: telkens weer opnieuw, omdat er weer ergens een foutje in was geslopen; een verademing toen de eerste typemachine met correctieregel in huis kwam.


En natuurlijk in de jaren '80 het gehannes met de zachte floppen waarmee eerst de computer moest worden opgestart om dan op een andere flop de gegevens in te voeren. En ondertussen, in 1988 (pas 22 jaar geleden!!) werd de eerste trans-Atlantische internetverbinding tot stand gebracht: toen 64 duizend, nu enkele miljarden bits per seconde. Iedereen boven de 40 zal zijn of haar eigen herinneringen aan deze ontwikkelingen hebben. Wat een nostalgie.


Gelukkig kwam ik ook nog wat bewegende beelden tegen uit die oertijd. Het is helemaal nog niet zo lang geleden: de tijd dat er bij de gemeente nog een typekamer was en datatypiste nog een beroep was! Wie waren zij deze helden van het begintijd van de digitalisering…??



(de hierboven gebruikte foto's werden verzameld door Rozemarijn)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt alle filmpjes bekijken en gelijktijdig de volgenden alweer opzoeken en klaarzetten in een afspeellijst
Of gewoon willekeurig gerelateerde filmpjes laten afspelen.
Het kan allemaal in TubeParade.com

Luud de Brouwer zei

Hele leuke post geworden Mirjam! En wat vliegt de tijd voor ons ouwetjes inderdaad...
En wat zijn we verwend door de kijkdichtheid die YouTube ons geeft op ons filmmateriaal.
Hoe dan ook: het werkt wel! :)

Mirjam Heijs zei

Gisteren leuke YouTubes gezien bij DWDD! En idd: oud ;-)