donderdag 18 februari 2010

Zoekt en gij zult vinden

Al een poosje geleden kwam ik op de site van de Koninklijke Bibliotheek een grote database tegen met de teksten van radiobulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De database bestrijkt de periode 1937 tot 1984. En vandaag kwam deze database goed van pas. De vraag die ons gesteld werd was of de datum te achterhalen was van een drama wat zich in Raamsdonksveer afgespeeld had, ergens in de zestiger jaren.
De kranten doorbladeren is geen optie, het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zeker als de datum onduidelijk is.
De informatie die we hadden was summier, twee trefwoorden: vrieskist en Raamsdonk.
Maar uiteindelijk met wat creatief zoeken leverde koelkast en Raamsdonkveer ( Ja zelfs het ANP vergeet af en toe dat het Raamsdonksveer is)het gewenste resultaat op.

Lees en huiver:Ik weet dat ik ondanks de trieste inhoud van het berichtje iemand heel blij maak.
Eindelijk een datum om een verdere zoektocht te beginnen om deze periode uit zijn jeugd te reconstrueren. Het verlies van drie vriendjes in een keer gaat je na bijna vijftig nog steeds niet in je koude kleren zitten.

Maar deze database is een geweldige bron om allerlei zaken op te sporen. Nieuwsfeiten, taalgebruik, eerste vermeldingen ect. Een aanrader.

4 opmerkingen:

Christian zei

Knap staaltje inlichtingenwerk en historisch recherchewerk online!

Mirjam zei

WAT EEN GEWELDIGE BRON... gewoon even een trefwoord intikken en hup de kleinste berichtjes in beeld! Soms even zoeken, maar dat houdt de spanning erin. (spannend zijn ook de leesaanwijzingen) !

Luud zei

Heel mooi werk Ans!
Een geweldige bron inderdaad en het is prachtig dat die zo ter beschikking is komen te staan.

Meer van deze voorbeelden graag!

Krekwekdogt zei

Mooi, inderdaad. Leuk detail: de journalist schreef: 'met behulp van militairen' (denk ik). Iemand heeft dat gecorrigeerd en er 'met hulp van' van gemaakt. Volgens mij zit de corrector fout.

Krekwekdogt
(http://krekwekdogt.blogspot.com)