vrijdag 26 februari 2010

Lieveling : Soldaat van Oranje onder Engelse vlagTilburg is in 1932 een provinciestadje met veel fabrieksschoorstenen van textielfabrieken waar ook de crisis gevoeld wordt, de broekriemen worden aangehaald en de schoorstenen niet vanuit milieuoogpunt flink wat minder zijn gaan roken. Een eigenzinnige pa die veel te vroeg verongelukt en een relatief jong gezin achterlaat. In dat gezin zoon Piet, die op dat moment 11 jaar oud is. Een jeugd die hem brengt naar oktober 1944 en waar hij als verzetsjongen na ontsnapt te zijn aan de Duitsers zich aansluit bij de geallieerde troepen als tolk en mitrailleurschutter in een tank. De bevrijding van Bergen Belsen en de bevrijding van Tilburg komt langs. Ruim 40 brieven aan zijn verloofde, een aannemersdochter uit Tilburg, laten min of meer zien wie hij was.

Meer over het boek: http://www.janvanbeurden.nl/index.php/het-boek

Tekst en filmpje van de website van de auteur

3 opmerkingen:

Petra Robben zei

Wat een mooi filmpje! Gemaakt door de auteur, zie ik. Dat is nog eens creatief en een mooie appetizer! Dat biedt mogelijkheden: 'Creatief met cultureel erfgoedmateriaal'.

Yvonne Welings zei

Dan blijkt weer dat egodocumenten zo tot de verbeelding spreken, zeker als je dit op zo'n aansprekende wijze weet te doen.

Luud zei

Het was ook een goed verhaal dat hij vertelde bij de presentatie van het boek ´t Toekomstig Verleden afgelopen dinsdagavond.