zondag 3 oktober 2010

Onbegrijpelijke voornaam?

Altijd een probleem voor mensen die oude teksten lezen: hoe heet die man/vrouw?? Een onbegrijpelijke serie letters moet een naam vormen, maar welke in godsnaam! Het kan zomaar een volkomen uit de tijd geraakte naam zijn.

Door ongetwijfeld noeste arbeid is er nu een repertorium met duizenden Middelnederlandse namen ter beschikking gekomen waar je in kunt zoeken naar de naam in kwestie, met soms een verklaring en in ieder geval een bronvermelding.

De lijst biedt ook nieuwe kansen aan ouders die op zoek zijn naar een originele naam voor hun toekomstige spruit. Want het is al jarenlang goede gewoonte dat ouders op zoek gaan naar nieuwe, bijzondere namen voor hun kinderen. Helaas verzanden de meeste in de bekende keuzes die je elke dag weer in de geboorteadvertenties leest. Ondanks de rijkdom van websites als deze (die het niet doet in Chrome).
De keuze van een naam kan veelbetekenend zijn zoals de Digitale Archivaris onlangs blogde.

Hoe dan ook, er is nu een prachtige bron bijgekomen die als naslagwerk kan dienen, direct online te doorzoeken. Knap werk, mensen van de Leerstoelgroep Historische Nederlandse Letterkunde van de Universiteit van Amsterdam!

Link naar het pdfdocument

2 opmerkingen:

Pieter zei

Een heel mooie bron. Bedankt voor de tip. Zag staan 'Ludolf metten Crommen Vingeren' en 'Ludolf metter Breder Langer Nosen'. Groet. Pieter vd Sanden.

Luud zei

@Pieter
Graag gedaan. De Ludolfen zijn niet van de lucht :) Ikonthoud me van verder commentaar over jouw voorbeelden!