Veel archiefinstellingen hebben schatten in huis, die meer dan bijzonder zijn. Wat Tilburg betreft zijn dat zeker de memoires van Adriaan van Willigen (1766-1841). In 1792 vestigde hij zich in het dorp Tilburg en dit is zijn getuigenis:
Met al dat beviel mij het dorp Tilburg en vooral deszelfs environs die zeer aangenaam zijn, wonderwel; de menschen schenen mij ook vroolijk en een goed soort volk te zijn. Soms blijven ontboezemingen actueel.
Lambert de Wijs heeft in 1939 al over dit dagboek gepubliceerd. Van Willigen sloot vriendschappen met radicale patriotten als Pieter Vreede en Cornelis den Tex. Hij had veel belangstelling voor toneel, kunst en literatuur. Toen de Fransen eind 1794 Tilburg binnen vielen nam hij het op voor de Tilburgse bevolking en had voortdurend onenigheid met de commissarissen van oorlog over de zeer onredelijke vorderingen. In juni 1795 werd hij drossaard in Tilburg, een functie die je zou kunnen vergelijken met wat nu een burgemeester is. Tot 1802 moest hij de functie neerleggen. Zijn levenspad zou hem verder leiden naar Parijs tot uiteindelijk Haarlem.
Het was oud-gemeentearchivaris Gerard Steijns die doctoraalstudente Lia van der Heijden in de jaren negentig het idee aan de hand deed om de memoires uit te werken. Naast de drie delen zijn er nog twee delen, die later zijn ontdekt. Samen met Jan Sanders, rijksarchivaris in Noord-Brabant heeft ze de publicatie verzorgd van de memoires, waarvan de boekpresentatie gisteren bij het Brabants Historisch Informatie Centrum plaats vond. Het is een prachtig boek geworden, waardoor deze getalenteerde persoon weer eens onder het voetlicht is gebracht.
Meer weten over deze publicatie, kijk dan op deze link.
1 opmerking:
En uiteraard is de publicatie opgenomen in de bibliotheek van het Regionaal Archief Tilburg. In het onderzoekercentrum kunt u er naar vragen.
Een reactie posten