maandag 8 augustus 2011

Verdwenen bedrijven in Tilburg: Smarius drijfriemenfabriek

Bij het noemen van de naam Smarius zie ik direct het beeld van roze en grote ronde koeken. In Tilburg leeft de naam van de Bakkerij Smarius nog voort bij De Hasseltse rotonde met het Draaiend Huis met de bijnaam de rotonde van Smarius. Maar in Tilburg waren en zijn er meer naamdragers en bedrijven met de naam Smarius, waarvan de herinnering geringer in ons geheugen is gegrift.

Van Jos Donders, die op 1 augustus zijn bedrijfsactiviteiten op het Wilhelminapark heeft beëindigd ontving ik documenten van de drijfriemenfabriek Smarius. In 1922 gaf Frans Smarius (1887-1952) opdracht tot het bouwen van een drijfriemenfabriek op een perceel aan de Kloosterstraat. De vader van Frans, Henricus was koetsier. Het nummer moet 83 zijn geweest ontdekte ik in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Frans Smarius kocht in 1925 een nieuw perceel aan de Nazarethstraat nummer 6. Daar liet hij een magazijn bouwen. De fabriek is tot oktober 1979 in bedrijf geweest.

Van de geschiedenis van het bedrijf is weinig bekend, ook is er vrijwel geen beeldmateriaal bewaard. Met deze kleine aanvulling wordt weer iets meer vastgelegd van bedrijvig Tilburg.

Geen opmerkingen: