dinsdag 17 januari 2012

Charterbank Oisterwijk gestart!

Op zaterdag 14 januari 2012 werd in Regionaal Archief Tilburg het startsein gegeven voor de Charterbank Oisterwijk. In een -bomvolle- educatieruimte zijn ongeveer vijftig mensen (deelnemers aan de Charterbank en andere belangstellenden) bijeen gekomen voor een middagprogramma dat in het teken stond van Charters en oude documenten.

Het programma begon met een interessante lezing van Wim de Bakker, expert op het gebied van de Oisterwijkse geschiedenis, over de oudste bronnen van Oisterwijk. Hij vertelde o.a. over de oudste vermeldingen van de plaats Oisterwijk, de opbouw van het bestuur, de rol van de oude lindeboom en over de verschillende charters en schepenzegels.

Na een korte pauze waren Marcel v/d Wouw (Restauratieatelier De Tiendschuur) enYvonne Welings (gemeentearchivaris) aan de beurt om een drietal eeuwenoude verzegelde documenten officieel te openen. Yvonne vertelde wat over de procedure en over de personen die de documenten op hadden laten maken. Marcel vertelde wat over de materiele staat van de documenten en maakte daarna voorzichtig de documenten open, zonder daarbij de zegels te beschadigen.

Daarna was de beurt weer aan Wim de Bakker, die nog een korte presentatie had gemaakt over een van de charters van Oisterwijk. De bezoekers konden hierna nog de tentoonstelling van de Oisterwijkse charters in de hal bekijken. De deelnemers aan de Charterbank bleven zitten voor een aparte bijeenkomst waarin ze hun eerste 'charter' uitgedeeld kregen. Als afsluiting was er koffie met iets lekkers.


1 opmerking:

Yvonne Welings zei

Complimenten voor de organisatie Astrid, het was een top !