donderdag 10 mei 2012

Jan Naaijkens in de geschiedenis annalen toegevoegd

Met recht kan gesteld worden dat de 93 jarige Jan Naaijkens belangrijke bijdragen heeft geleverd aan het culturele leven in Noord-Brabant en Hilvarenbeek in het bijzonder. Uit handen van Koningin Beatrix ontving hij hiervoor in juni 2000 de Zilveren Anjer voor zijn verdiensten. In maart 2012 werd hij door burgemeester Palmen nog gehuldigd tot ereburger. Dat gebeurde ter gelegenheid van de viering van zijn 75 jarig lidmaatschap van de Beekse toneelvereniging Maet Hout Saet.

Op 10 februari 1919 zag Johannes Jacobus Josephus Naaijkens het levenslicht in Hilvarenbeek. Op de foto geheel links zien we een jonge Jan Naaijkens met zijn familie rond 1928, verkleed om deel te nemen aan de H. Hartprocessie.

Na de kweekschool en de diensttijd startte hij in 1941 als onderwijzer aan de Petrus Canisius Jongensschool. Tijdens de oorlog zag hij zich genoodzaakt om onder te duiken. Vanaf 1958 tot 1960 was hij leraar verbonden aan de kweekschool Cor Jesu te Eindhoven, om daarna weer als hoofdonderwijzer aan de Adrianusschool in de Koestraat te starten. Tot zijn pensioen in 1978 zou hij aan deze school verbonden blijven.

Naast zijn onderwijsloopbaan en zijn gezin met twaalf kinderen was hij hoofdredacteur van het tijdschrift het Edele Brabant 1946-1951, medeoprichter van het Brabants Centrum voor Amateurtoneel, van de stichting Brabant Heem, de speelgroep Filassi. De Groot-Kempische cultuurdagen 1947-1971 waren zonder zijn bijdragen nooit zo succesvol geweest. . De foto toont de opening uit het jaar 1951, waar een openluchtspel van Jan Naaijkens "Reinaart komt terug" werd gespeeld.

Jan Naaijkens naast een affiche Maet Hout Staet
 Om u een idee te geven van zijn indrukwekkende hoeveelheid toneelwerken, dat zijn er om precies te zijn: 23 massaspelen, 19 wagenspelen, 16 kluchten, 12 jeugdspelen, 14 komedies, 8 revues, 9 tragedies, 5 musicals, 3 klank- en lichtspelen en 1 spreekkoor. Sommige ervan werden uitgevoerd voor de KRO-televisie.

U begrijpt dat we van deze bijzondere Bekenaar de geschiedenis wilden vastleggen. Afgelopen tijd is zijn collectie opgenomen bij het Regionaal Archief Tilburg en vandaag 10 mei werd de overname formeel bekrachtigd op het gemeentehuis in het bijzijn van de burgemeester Palmen en uiteraard met Jan Naaijkens zelf.
Ook Omroep Brabant besteedde aandacht aan dit heugelijke feit.

Berichtgeving op de website van Brabants Heem. ën op de website van Ioannes Goropius Bekenanus Heemkundige Kring Hilvarenbeek- Diessen.
Rondje Goirle (link).

Het Nieuws in (link)
Stadsnieuws

1 opmerking:

regionaal archief tilburg zei

Zie ook de site van Gemeente Hilvarenbeek: http://www.hilvarenbeek.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=40&stukid=53197