zondag 9 september 2012

Van Max Euwe, de stad Tilburg en de schaaksport

Als u aan een jongere van 18 zou vragen wie Max Euwe is, dan zal hij of zij u naar alle waarschijnlijkheid vreemd aankijken met de blik in de ogen: "Waar gaat dit over ?"

Toch was Max Euwe tijdens zijn leven een heel bekende persoon en woonde hij een tijdlang in Tilburg. Machgielis Euwe, roepnaam Max, werd in 1901 in de Amsterdamse Watergraafsmeer geboren. De liefde voor het schaken werd hem met de paplepel ingegoten. Toen hij vier was kende hij de regels van het spel al. Toch leek zijn passie voor het voetballen aanvankelijk zijn voorkeur te hebben. Tijdens zijn middelbare schooljaren wordt hij lid van het Verenigd Amsterdams Schaakgenootschap. In 1918 slaagt Euwe voor zijn eindexamen en gaat hij wiskunde studeren aan de Gemeentelijke Universiteit aldaar. In 1921 wordt hij voor de eerste keer Nederlands schaakkampioen. In totaal zou hij dat dertien keer worden. In december 1935 wordt hij zelfs wereldkampioen. Geen enkele Nederlander heeft die status op schaakgebied kunnen bereiken.


Max Euwe tijdens het Interpolis schaaktoernooi in 1979
 
Tilburg komt in zijn leefwereld als hij in 1964 tot hoogleraar aan de Katholieke Hogeschool in Tilburg wordt benoemd. Of zijn komst naar Tilburg een relatie heeft met de Interpolis schaaktoernooien heb ik niet vast kunnen stellen. In de jaren tachtig genoot Tilburg internationale bekendheid vanwege dit schaaktoernooi. In 1978 was het nog spannend of de gemeente Tilburg erin zou slagen het wereldkampioenschap naar de kruikenstad te halen. Euwe was president van de FIDE, de internationale schaakbond. Helaas ging de wedstrijd aan de kruikenstad voorbij ten faveure van Amsterdam. Het befaamde Interpolis schaaktoernooi werd na 1995 niet meer georganiseerd.

Max Euwe woonde met zijn vrouw Carolina Bergman in Amsterdam, maar had zelfs als gepensioneerde nog een pied-à-terre in Tilburg aan de Kasteel Brederodestraat 30. De van oorsprong Tilburgse Maria Visscher-ter Veer uit Papendrecht, die de woning vóór haar huwelijk in 1971 altijd schoonhield voor het echtpaar Euwe, schonk via dhr. Van der Sluijs uit Sliedrecht het Regionaal Achief een handgeschreven condoleancebrief van Max Euwe uit juni 1971, die hij schreef naar aanleiding van het overlijden van haar vader.

Op het eerste ogenbik lijkt het alsof vrijwel niets meer in Tilburg deze oud-inwoner in herinnering oproept ? Zou het een idee zijn om een straat naar deze befaamde inwoner van de stad te noemen ? Een Max Euweplein ? Of een tegel in de walk of fame ?

Geen opmerkingen: