zondag 28 oktober 2012

De eerste kringloopwinkel in Goirle

 
Op de foto zien we Henk van Boxtel (1953-) in de toenmalige kringloopwinkel in de Fabriekstraat in Goirle. In de jaren zeventig en tachtig ontstond het idee van de kringloopwinkels. Waarom nieuwe producten maken, als je spullen die niet versleten zijn nog een keer kunt gebruiken. Daarnaast werden kringloopwinkels ook speciaal ontwikkeld voor mensen met een kleine beurs. Het principe om gebruikte producten te verkopen was niet nieuw. Al in de negentiende eeuw ontstonden de Vincentius verenigingen met kleding- en meubelmagazijnen. Het motief was hier om ondersteuning te bieden aan armen. Het ideaal om bij te dragen aan een duurzaam milieu was een nieuw motief.


Kringloopwinkels hadden toen soms het imago van geitenwollen sokken. Tegenwoordige kringloopwinkels zijn vaak net zo modieus als de IKEA en bevatten trendy en vintage producten.


Henk van Boxtel is wethouder geweest voor Pro Actief Goirle. In maart 2004 mocht hij als wethouder de nieuwe kringloopwinkel aan de Nobelstraat te openen. De afgebeelde foto dateert uit 1979.

De foto ontving het Regionaal Archief Tilburg onlangs cadeau.

Met ingang van 1 januari 2015 is de kringloopwinkel overgenomen door La Poubelle, gevestigd te Tilburg.

1 opmerking:

Luchtkwaliteit meten zei

Mooi initiatief, laat al zien waar we al begonnen( in de 19e eeuw!) zijn met de mogelijkheden om het milieu zo goed mogelijk te besparen voor de toekomstige generaties. Echte milieu-pioneers!