vrijdag 26 april 2013

Open Joodse Huizen op 4 en 5 mei


Op 4 en 5 mei 2013 organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met lokale organisaties en betrokken particulieren Open Joodse Huizen in Amsterdam, Borne, Den Haag, Elburg, Groningen en Tilburg.
Er worden kleinschalige herdenkingen gehouden in huizen en buurten waaruit de joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Na het zeer succesvolle project in Amsterdam vorig jaar, nu voor het eerst in de rest van Nederland.

Op bijna zestig locaties in zes Nederlandse steden komt de geschiedenis tot leven. Het gaat over voormalige en huidige bewoners, met foto’s, films, dagboekfragmenten, theater en muziek. In Tilburg stellen huidige bewoners hun woningen open om de levensverhalen van voormalige stadgenoten te vertellen. De film Hier was Bertram is te zien in de vroegere woning van Bertram Polak (1918-1942), waar filmmaker Jeroen Neus een toelichting geeft. Godsdienstleraar en voorzanger Jakob de Wilde (1874-1943) wordt herdacht in zijn voormalige woning, onder andere door zijn hedendaagse ambtgenoot Bram Lagendijk. In de Synagoge is muziek rondom het thema van het joodse (oorlogs)verleden.
De herdenkingen zijn georganiseerd door de Werkgroep Joodse Tilburgers en betrokken Tilburgers in samenwerking met het Joods Historisch Museum.
Zie voor het volledige programma: www.openjoodsehuizen.nl

Posteractie
Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Ook dit jaar roepen we alle bewoners van joodse huizen in heel Nederland op de herdenkingsposter voor het raam te hangen. Via de website kan voor ieder adres een herdenkingsposter worden geprint.
De foto laat de familie Czapnik zien, die woonde aan de Lange Nieuwstraat 111 in Tilburg. Ook dit huis is op 4 en 5 mei geopend.Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg werkten mee aan Open Joodse Huizen in Tilburg.

Geen opmerkingen: