maandag 2 september 2013

Studentenvereniging Sint Leonardus

De eerste jaarstudenten gaan aanstonds aan de studie en staan dan voor de keuze bij welke studentenvereniging aan te sluiten. De oudste studentenvereniging in Tilburg is die van de R.K. leergangen, Sint Leonardusvereniging ook wel Leendert genoemd. Net als de katholieke leergangen is de studentenvereniging opgehouden te bestaan.
De vereniging was van Rooms-katholieke signatuur en werd in 1918 opgericht. De andere studentenvereniging in Tilburg was Sint Olof. Deze bestaat nog steeds.

Frans Siemer met hondje Pépé

Van Theo Schouw kregen we een notulenboek van de Tilburgse studentenvereniging Sint Leonardus vanaf 1938-1941. Met veel humor zijn in 1938-1939 de belevenissen van Leendert vastgelegd. Steevast wordt er in stamkroeg l'Industrie aan de Heuvel "vergaderd". De politieke voorkeur was de R.K. staatspartij (nu CDA). De lezingen hadden een divers karakter, de filosofie van de liefde of vrijmetselarij. Architect Jan Donders hield een lezing over de schilder Goya. Muziek werd er gemaakt, Kees Mandos zong met Joris Bedaux aan de piano. Niet alleen serieuze zaken kwamen aan bod, de notulen spreken ook: En toen schonk men weer bier.

Ook op 11 mei 1940 stonden 'gezellige' plannen op het program. Bijeenkomen werd steeds moeilijker. In het invalsjaar 1940 wordt gekozen bijeen te komen in de kleine zaal van huize Engelina Voskens, dochter van waard Voskens. Het papier werd zelfs schaars om te kunnen notuleren, in juli 1941 eindigt het notulenboek.


Het notulenboek geeft een uniek inkijkje in het Tilburgse studentenleven uit die tijd.

Via oud wethouder Jan Timmermans ontvingen we in januari 2014 uit de nalatenschap van Ton Rooijmans (1938-2013)verschillende documenten van Leendert. Hierin bevindt zich een brief van Frans Siemer, waarin hij vertelt over zijn verkoudheid met een klein zelfportret.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bestaat de "vlag" nog van het 50-jarig bestaan?

Yvonne Welings zei

Helaas is dat bij mij althans niet bekend.