maandag 16 september 2013

Zonen Brands in de Tilburgse textiel


Bart Brands (1841-1916)
Tilburg is de schoonste stad van 't laand en onze vadder is fabrikaant.
De spreuk is zeker van toepassing op verschillende generaties Brands. In  oktober 1841 zag Bart (Norbertus) Brands het levenslicht in Tilburg. Zijn vader Willem (Wilhelmus) was fabrikant. Toen Bart (Norbertus) zijn eigen wollenstoffenfabriek in 1861 startte, fungeerde zijn vader als financier. De fabriek met de passende naam W. Brands en Zonen was gelegen naast zijn eigen woning, hoek Pieter Vreedepad en de Heuvelstraat (nu Vroom en Dreesman). Het ging Bart voor de wind, het bedrijf floreerde in 1904 stond hij op nummer 2 van de quote top 100 Tilburg (link). In 1916 overleed Bart Brands.


De fabrikantentraditie zet zich voort. Zoon Jos (Josephus Petrus Maria) Brands nam als vennoot de zaak met zijn broers Henri (Henricus Petrus Josephus) en Louis van zijn vader over. In 1910 verhuisde het bedrijf naar de Hoogvensestraat 175. Bij het vijftigjarig jubileum in 1911 ontving elke werknemer een financieel extraatje. In de fabriek aan de Hoogvensestraat zou enkele keren brand uitbreken (1920, 1924 en 1947).


Kinderen van Jos Brands voor de afgebrande textielfabriek van hun vader in de Hoogvensestraat

Na het overlijden van Bernard Straeter werd het bedrijf F.M. Straeters Textiel My. De Zomermolen aan de Zomerstraat 38 door de firma Brands overgenomen. In 1937 scheiden de drie broers zich. Henri en Louis richtten de Firma Kamgaren en Wollenstoffenfabriek Tilkamwol op en verhuisden met hun deel van de Zomerstraat naar de Fabriekstraat 73 in Goirle. Zo'n 130 werknemers gaan mee naar Goirle. Tilkamwol zou haar activiteiten vanaf 1962 afbouwen.(link)

Jos gaat met zijn zoon Ben (Bernardus, Ludovicus, Josephus) Brands verder en vader en zoon zetten het bedrijf om in een N.V. Het kantoor was aan de Kotterstraat 1A.
In de begin jaren van de jaren zestig met de grote wolcrisis gaat het ook de Firma W.Brands en Zonen N.V. slechter. Er wordt besloten om in mei 1965 een fusie aan te gaan met de bedrijven Thomas de Beer N.V. en Pessers van Zuylen Wollendekenfabriek N.V. Het nieuwe bedrijf heet Netec (Nederlandse Textiel Combinatie) Medio 1967 is vanwege aanhoudende negatieve resultaten besloten tot liquidatie middels een surseance van betaling.


Het archief van de fabriek Brands werd in 1979 opgenomen bij het Archief. Van een nazaat Brands ontving het archief een kleine aanvulling op het archief, dat vooral handelt over de nadagen van Brands & Zonen. We weten hierdoor weer wat meer over de teloorgang van de Tilburgse  textielindustrie.

Gebruikte bronnen
  • Regionaal Archief Tilburg, Wollenstoffenfabriek W. Brands en Zn N.V. te Tilburg (133);
  • Van Nierop & Baak 1929/7462; 1937/3840;
  • Cor G.W.P. van der Heijden, de Tilburgse elite aan het begin van de twintigste eeuw, een momentopname: Tilburg XVII (1999) 59-71;
  • Koninklijke Bibliotheek, Krantenbank.


1 opmerking:

Rob van Putten zei

Al in 1920 kochten de gebroeders Brands de fabriek van B.Th. Sträter aan de Zomerstraat. Zij zetten de activiteiten voort onder de naam Tilkamwol. In 1937 verhuisde Tilkamwol naar Goirle.