zondag 29 september 2013

Tilburg rond 1900: Korte Heuvel en nu 2013 !

Stel je loopt over de boekenmarkt Boeken rond het Paleis 2013 en stel je ziet unieke en oude foto's van Tilburg. Wat zou je doen ? Jef van Gils aarzelde geen moment en wist deze voor het Regionaal Archief Tilburg veilig te stellen. In totaal zijn het 13 afbeeldingen, die naar alle waarschijnlijkheid zijn gemaakt door S. Bakker Jz. Koog/Zaandijk rond 1895/1900. Komende tijd gaan we een aantal van deze foto's aan u laten zien. Het zijn grotendeels verdwenen stadsgezichten, wat opvalt is dat Tilburg in die tijd er zo stedelijk uitzag.
Auto's hebben hun intrede nog niet gedaan.

Vandaag beginnen we bij de Korte Heuvel gezien vanuit de Sint Josephstraat. De torens van Sint Josephkerk oftwel de Heuvelse kerk vormen een mooie achtergrond bij het café Roskam (link). De huizenrij naast het café Roskam, nu Het Huys van Voskens, is veel lager dan nu. In 1909 zou het café verbouwd worden. De boom op de foto staat er niet meer, al is op die plek later ook weer een boom geplant. De muur rechts behoort tot de inmiddels afgebroken herberg De Pijl, later Belle Vue.Relatief is er weinig veranderd de laatste honderd jaar (link ).
Zo zag de Korte Heuvel er rond 1977 uit. Inmiddels staan er weer bomen en er rijden nauwelijks auto's. Door op deze link te klikken kan je zien hoe Tilburg anno 2013 er vanboven uitziet.

4 opmerkingen:

John W van Wijk zei

De situatie op de oudere foto laat een beeld zien wat genomen is vanaf de Oisterwijksebaan (St. Josephstraat) waarbij je bijna de gehele zuidgevels van de noordelijke rooilijn kunt zien.
Op de foto uit 1977 is dit niet zo en kijk je als het ware tegen de kopgevel (oostgevel) van de zelfde rooilijn.
Hierdoor heeft men een ruimer beeld op het 'witte' pand in het verschiet, wat aan de westzijde van het Heuvelplein staat.
Het pand licht links naast de Looiersbeurs, en bevatte op de beneden verdieping oa een aphoteek en een Kousenwinkel.

Doch de "huizenrij" is op beide foto's (lees bebouwde rooilijn) exact het zelfde.
De opname uit 1977 is genomen vanaf het begin Tivolistraat, waardoor een veel scherpere hoek
ten-opzichte van de noordzijde ontstaat.

Respecterend,

John W van Wijk,
Tilburg

Yvonne Welings zei

Beste John W van Wijk,

Bedankt voor je reactie.

Met vr. Groet,

Yvonne Welings

Hasquare zei

De " Heuvel " ken ik ook nog als kind, met om het plein heen 3 wegen, met de vitrine van AaBe, met Hotel Riche, met de Chicage-bioscoop ( al een beetje in de Heuvelstraat ? ) en natuurlijk de Heuvelse Kerk met het "Heilig Hart van Christus" -beeld, met de toen al onderstutte heel oude lindeboom... De kermis op den Heuvel ( en ander pleinen )... maar als ik nu eens in de zoveel jaar weer in Tilburg kom, ken ik mijn eigen stad niet meer... Groetjes, hanny, Toulouse / frankrijk

Yvonne Welings zei

Bedankt voor uw reactie. Misschien dat de oude foto's weer herinneringen oproepen.