woensdag 6 augustus 2014

Stand van zaken verbouwing: deel 6, verborgen gebreken

Een week lang zitten de medewerkers in de zeven gloednieuwe kantoorruimten te werken en het bevalt ze prima. Wat vooral heerst is rust, rust en nog eens rust. Behalve voor degenen die nog vlakbij het zogenaamde stofscherm zitten, dat ons scheidt van stof, luchtjes en enigszins geluid. Maar dat laatste gaat er gewoon dwars doorheen. Gelukkig is het boren en breken voorbij, waardoor het beperkt blijft bij het verwijderen van vloeren, verlichting en plafonds.

Tijdens het afbreken van plafonds worden alle balken zichtbaar, maar …… ook andere dingen die je liever niet ziet. Oftewel de zogenaamde Verborgen Gebreken. Met deze titel is ooit een boek geschreven (1996), een film gemaakt (2004) en zelfs een dramaserie opgenomen in 2009-2011. Wellicht dat we dit voor ons gebouw de komende jaren ook maar eens moeten gaan doen. Want nadat op sommige kamers de plafondplaten werden verwijderd keken we verbaasd naar wat we toen zagen. Gebroken balken en houtjes die er tussen zijn gespijkerd om het een en ander vast te houden. Of wat dacht je van stalen frames die zijn gebruikt omdat de oorspronkelijke houten balken gewoon te kort waren. Het moet niet gekker worden. Met name de ruimte tussen de vrijwilligerskamer en de bovengelegen Educatieruimte was kritisch. Daar werd namelijk zichtbaar dat langzaam het plafond met balken aan het inzakken was. Meteen werden er stempels onder gezet om het tegen te houden. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Met extra balken is het nu allemaal verstevigd en was de kritische fase voorbij. Toen ontstond het volgende probleem dat de enorme balken die op de zwarte zuilen rust, niet stevig genoeg zijn omdat ze bijna op het einde zijn doorgezaagd! Ook waar voorheen de receptie zat werd dit geconstateerd. De stempels konden weer uit de kast om het te stutten en op die plaatsen is het werk nu tijdelijk neergelegd.

Neemt niet weg dat het werk in de Studiezaal, garderobe, kantine, Educatieruimte en 5 kantoorruimten gewoon doorgaan. Inmiddels is al het staal in de Studiezaal voorzien van een zwarte verflaag, net als alle zuilen. Vervolgens is in die ruimte de LED-verlichting geplaatst wat een prachtig gezicht geeft. Daarnaast worden de toiletten van de bezoekers nu afgebouwd, zodat de oorspronkelijk balken van 1841 definitief uit het zicht verdwijnen. 

Nadat we vorige week moesten bijkomen van een wolkbreuk kregen we dit erbij. Ondanks deze tegenslagen mag het resultaat er wezen. Het wordt een prachtig gebouw en daar houden we ons aan vast. Daarom spreken we bij het Regionaal Archief liever niet over de verborgen gebreken, maar over het Verborgen Verleden. Is daar ook niet een serie van gemaakt en die op 27 september a.s. weer van start gaat? Nog drie verbouwingsweken te gaan.

Wil je de vorderingen van de verbouwing bijhouden, volg ons dan op Twitter, Instagram of Facebook. Daar plaatsen we regelmatig een update met foto’s.