vrijdag 15 augustus 2014

Woonwagen(bewoners) in beeld

Vandaag, vrijdag 15 augustus 2014, wordt de woonwagencultuur opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.
Ook in onze collectie kom je de woonwagencultuur tegen, onder andere in Beeldonline, onze fotodatabank. Al eerder schreven we over een aanwinst van een bijzondere foto van zigeuners bij hun woonwagen. Hieronder zien we nog een aantal foto's uit ons werkgebied. 
Woonwagenbewoners
aan de Pater Geurtjensweg in Tilburg

Kapitein Nemostraat Tilburg


Udenhout


Woonwagens tijdens de Tilburgse kermis in 1984 


Oosterhout 1962

 Dongenseweg

2 opmerkingen:

Rob van Putten zei

In 1990 verscheen er een boekje onder de titel: Het is een wereld van verschil. Woonwagenbewoners in Tilburg 1935-1990, uitgegeven door de Stichting Katholiek Woonwagenwerk Tilburg. Dit rijk geïllustreerde boekje beschrijft in het kort de geschiedenis van de woonwagenbewoners in Tilburg. Die geschiedenis begint al in 1925, want dan besluit de Tilburgse gemeenteraad dat er aan de Bosscheweg, tussen de spoorlijnen naar Eindhoven en Den Bosch, woonwagens mogen staan. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het kamp verplaatst, eerst naar de Dongenseweg en vervolgens naar de Pater Geurtjensweg, waar het uitgroeide tot een regionaal kamp. In 1986 besloot de gemeenteraad het kamp te sluiten en de woonwagens te spreiden over kleinere locaties.

Yvonne Welings zei

Beste Rob,

Bedankt voor je nuttige informatie.

Fijn weekend,

Yvonne Welings