woensdag 8 oktober 2014

Ons Stuk van het Jaar, tegen digitaal geheugenverlies

Enthousiast over onze inzending voor Stuk van het Jaar maakten Jaël Jonkman en Jojanneke van Zandwijk een kort filmpje, een 'one-minute', van ons Stuk. Daarin leggen we om uit waarom wij zo'n heel modern archiefstuk hebben gekozen.



De ontwikkelingen in digitalisering gaan snel. Zo snel, dat de manier waarop wij thuis digitale foto's opslaan over 50 jaar misschien niet meer werken. Nu al zijn documenten die 15 jaar geleden op floppy's werden bewaard (want o, dat was een goede back-up!) moeilijk te lezen, want wie heeft er nog een computer waar floppy's in kunnen? Nu slaan we op USB-sticks op of branden we op cdroms. Maar hebben we over 50 jaar nog apparaten om die te lezen?
Vandaar dat wij als archief hedendaagse digitale foto's in de collectie opnemen. Om zeker te zijn, dat deze tijdsbeelden over 50 jaar en daarna bewaard blijven. En zo kwam de foto van Roze Maandag van Anne-Marie van der Gouw in onze collectie terecht.

Een kleine maand voordat de verkiezing Stuk van het Jaar begon, was er een prachtige aflevering van het tv-programma Tegenlicht te zien, met de veelzeggende titel: Digitaal geheugenverlies. De documentaire vertoont raakvlakken met de gedachte achter ons Stuk van het Jaar. Er wordt gesproken over de 'Digital Dark Age'. Dat is niet alleen een doemscenario voor de toekomst: ook nu al is veel kennis niet meer toegankelijk omdat het in verouderde formats of op verouderde dragers is opgeslagen (zoals het geval met de floppy's van 15 jaar geleden). In de aflevering zien we beelden uit Silicon Valley in Amerika, waar gedreven mensen sleutelen aan de enige machine waarmee NASA-banden te bekijken zijn met daarop gegevens van een historische maanreis. Als deze mensen deze inzet niet doen, zijn die beelden straks compleet verdwenen!
We maken in Tegenlicht kennis met de Wayback Machine van The Internet Archive, een initiatief dat websites bewaart. Zo kan je daarin zien hoe onze website er in 2007 uitzag. 

De gedachte achter dit soort verzamelingen zet je aan het nadenken over wat wel en wat niet te bewaren voor de toekomst. En hoe erg het is dat veel van de informatie die wij nu creëren er straks mogelijk niet meer is.
Brewster Kahle Van The Internet Archive zegt het heel treffend: "If we loose the past, we will live in an Orwellian world, in a perpetual present". Goed bewaren dus!


Stemmen op de foto van Roze Maandag kan via Stuk van het Jaar.

Geen opmerkingen: