woensdag 8 oktober 2014

Unieke foto bevrijding Tilburg bij de slager op de Heuvel




Wat een vreugde en plezier op de Korte Heuvel, zo kort na de bevrijding van Tilburg in oktober 1944, nu 70 jaar geleden.

Voor de slagerswinkel van Jan van Kinderen aan de Korte Heuvel mag zoontje Han (Hermanus Petrus Maria, 1938)   plaats nemen achter het stuur van een militaire jeep. Andere kinderen staan bewonderend te kijken, rechts met de strik in het haar, oudste zus Elly  (Petronella Wilhelmina Maria, 1936) en voor haar het jongere zusje Mieke (Wilhelmus Jacoba Maria, 1939).

Rechts naast de slagerswinkel zien we de poort van café Voskens, nu het restaurant Huys van Voskens.  Toen werd café Voskens "De Roskam" genoemd. Een opvallend detail zien we in het pand links. De etalage en voordeur van winkel Voeten-Jongen zijn dichtgetimmerd. Maar op een foto op Dolle Dinsdag, 8 weken eerder, was de zaak niet dicht en is de tekst op de ruit goed te lezen. Waarom zouden de ramen in de tussentijd zijn geblindeerd ?

Slager Jan (Johannes Antonius Josephus Maria) van Kinderen  werd geboren in Hooge en Lage Zwaluwe op 10 februari 1908. Samen met zijn vrouw Alberdina Hubers (Rotterdam 1905-Tilburg 1997) werd in oktober 1935 het huis en zaak aan de Heuvel 38 betrokken. Nu is daar grillroom Karnak gevestigd en het huisnmmer is Heuvel 6.  Jan van Kinderen nam de zaak over van Jan Reijven. In 1973 sloot de zaak met de naam Jan van Kinderen vh J. Reijven, de slager werd toen 65 jaar.
Het pand werd verkocht en het echtpaar Van Kinderen-Hubers verhuisde naar Kwendelhof 95.  Jan van Kinderen overleed op 27 december 1991. Op de Korte Heuvel werden ook de drie oudste kinderen op de foto geboren.


Dit deel van de 'Korte' Heuvel stond ook wel bekend als 'De Blindedarm' van de Heuvel, waar al het doorgaande verkeer langs kwam. Linksaf naar 's-Hertogenbosch via de Bosscheweg (nu Tivolistraat) en rechtsaf naar Moergestel/Oirschot/ Eindhoven via de St. Josephstraat.

Zoon Peter van Kinderen (1942) uit Deurne heeft deze foto uit het familiealbum gevist en de scan beschikbaar gesteld.

Gerelateerde blogs:
  • Tilburg rond 1900: Korte Heuvel en nu in 2013 link
  • Studentenvereniging Sint Leonardus link
  • Historische beelden bevrijding 1944 link


Geen opmerkingen: