vrijdag 19 december 2014

Pianohandel SimonsEen vijftal foto's met hierop onbekende mensen werden geschonken aan het Regionaal Archief Tilburg. De enige aanknopingspunten waren de piano op de foto en het feit dat de foto's in Tilburg waren genomen. Om de foto te plaatsen in de rubriek Weerzien van het Brabants Dagblad heeft voor dit soort oude foto's geen zin, niemand van die generatie is meer in leven om de mensen nog te kunnen herkennen.

Het zoektalent van Jef van Gils leidde uiteindelijk tot de naam van de man op deze foto: organist Josephus Wilhelmus Simons, geboren in Helvoirt op 17 maart 1866 en in Tilburg overleden op 31 oktober 1967. Zijn roepnaam was Jos en hij trouwde in 1917 met Petronella Lucia Joanna Appels (1893-1970).

(toevoeging in september 2015: er is nieuwe informatie opgedoken over deze foto. Bekijk op de nieuwe website)

1917 was ook het jaar, dat de nu nog bekende pianohandel Simons aan de Goirkestraat 125 in gebruik werd genomen. De huidige eigenaar en kleinzoon Geert Simons lijkt de genen van zijn opa te hebben geërfd. Van wie Jos Simons zijn muzikale genen had is niet bekend, zijn eigen vader was smid.

3 opmerkingen:

Ronald Peeters zei

Het betreft hier Gerardus Schellekens (1867-1952), de organist van de Noordhoekse kerk.
Zie BOL nrs. 007207 en 007885. Zie ook boek Ed Schilders, De Moordhoek (2013), p. 193.

Yvonne Welings zei

Beste Ronald,

Bedankt voor je onderzoek.

Na nader onderzoek denken wij nog steeds dat het Simons is, zie in dit verband de foto van Schellekens onder nr. 200484.

Groet,

Yvonne Welings

Eva zei

My husband Gerard Willems sends you the following message:

Beste Ronald en Yvonne,
Ik kan bevestigen dat de man aan de piano is definitief Gerard Schellekens, mijn opa. Ik zelf ben op gegroeid in het pand op hoek Fabriekstr en Noordstr. Wij zijn in 1958 geemigreerd naar Australie. Ik zelf ben verbonden aan het Conservatorium van Sydney. Ook ben ik pianist en u kan me op Wikipedia, Facebook (www.facebook.com/GerardWillems) en Youtube opzoeken. Mijn email is: gerard.willems(at)sydney.edu.au voor verdere vragen over dit.

Met vriendelijke groet. Gerard Willems