dinsdag 28 april 2015

Dagboek tante Annie van ErveSoms kom je in het bezit van documenten van overleden familieleden. Vaak ben je zelf jonger dan degene, die de archiefstukken heeft nagelaten. Het komt zelfs voor dat je de persoon, hoewel familie, niet goed hebt gekend.
Zo ook Mieke Stokkermans, die een dagboekje en familiepapieren van haar tante Annie van Erve in bezit kreeg. Johanna Maria Catharina, roepnaam Annie, werd op 9 september 1912 geboren te Tilburg als zevende kind van Gerardus (1882-1982) en Adriana Verhoof (1881-1964). Het gezin telde 12 kinderen.

Annie kreeg voor de oorlog een baan als dienstbode bij pastoor Jos W. van Besouw in Boxtel. Haar documenten getuigen vooral van de oorlogsperiode. In een brief van 5 mei 1944 schrijft haar werkgever Jos van Besouw aan Betsie en Annie dat hij 'met Gods Hulp goed weet te schikken'. Hij zit op dat moment gevangen en op het voorgedrukte briefpapier staat '"uberprüft". Naar omstandigheden gaat het goed op de pastorie St. Petrus aan de Duinendaal 2 in Boxtel. Annie ontvangt daar ook brieven uit Tilburg, van haar moeder en zussen.

Annie van Erve

Het meest bijzondere archiefstuk is haar nagelaten dagboekje, waarin Annie van Erve haar oorlogsbelevenissen noteert. Ze schrijft dat ze na vijf weken in de kelder te hebben gewoond in oktober 1944 wordt geëvacueerd naar Gelderland. 

Zus en tante Annie zou ongehuwd blijven en na haar dood in juni 2009 kwamen haar familiepapieren bij haar nicht Mieke Stokkermans terecht. Een prachtmens staat in haar overlijdensadvertentie. Het dagboek met brieven is opgenomen in de collectie memoires en dagboeken Tweede Wereldoorlog Tilburg 1940-1945 (528). Sinds kort kunt u zelf het dagboek ook lezen via de website van het Regionaal Archief Tilburg.
Hierbij de link naar de scans.

De menu's van de pastoor uit Boxtel zijn in overleg met Mieke Stokkermans overgedragen aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (link).
 
 

Geen opmerkingen: