donderdag 24 februari 2011

Lezing over vroedvrouwen in de 19e eeuw

Over de hele wereld wordt er op 8 maart aandacht besteed aan de positie van de vrouw. Het is dan Internationale Vrouwendag. In Regionaal Archief Tilburg is er op zaterdag 12 maart 2011een lezing waarin vrouwen centraal staan.

Om 11.00 uur geeft Cor van der Heijden een historische lezing over de 19e eeuwse vroedvrouw in Tilburg. Van der Heijden is als leraar verbonden aan het Sint Odulphuslyceum en daarvoor werkte hij aan het Cobbenhagencollege (of zoals de school nu heet 2College Cobbenhagen) in Tilburg. Hij heeft verschillende historische publicaties op zijn naam staan. Op 10 januari 2010 won hij tijdens de Brabantse Erfgoedparade de Historische Prijs Noord-Brabant 2010. Van der Heijden is een kenner van geschiedenis en zal tijdens deze lezing zijn licht laten schijnen op de vroedvrouwen uit Tilburg in de 19e eeuw.

Maria Adriana OOSTERBAAN werd in 1908 door de gemeenteraad van Tilburg benoemd tot gemeentevroedvrouw.
Programma zaterdag 12 maart
11.00-12.00 uur Lezing Cor van der Heijden over 19e eeuwse vroedvrouw in Tilburg
9.30-16.00 uur  Mogelijkheid om eigen archiefonderzoek te doen in het onderzoekerscentrum

Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Vrij entree

Rondom de Internationale Vrouwendag gebeurt er nog meer in Tilburg. Bekijk het programma.

5 opmerkingen:

Marian Schaapkens zei

Leuk, mijn overgrootmoeder, Susanna Johanna Kruize-Schreuder was, van 1 augustus 1885 tot haar dood op 16 januari 1890, vroedvrouw in "de armenpraktijk in het noordelijk gedeelte der gemeente" in Tilburg.
Ik heb in de "Nieuwe Tilburgsche Courant" van 21 juni 1885 en 2 augustus 1885 daar nog artikelen over gevonden.
M. Schaapkens-Kruize

Mirjam zei

Ben heel benieuwd naar de lezing. Ben altijd al nieuwsgierig geweest naar het leven van mijn overgrootmoeder, die vroedvrouw in Tilburg was, rond de eeuwwisseling. Het intrigeert mij, wat waren dat voor vrouwen en hoe zag hun leven eruit.

Petra Robben zei

Marian en Mirjam, leuk dat jullie allebei enthousiast reageren. Zo te zien zijn jullie familie Kruize? Komen jullie naar de lezing?

Mirjam zei

Hoi Petra, ja Marian en ik zijn volle nichten. Onze vaders zijn broers en hun oma was Susanna Johanna Kruize-Schreuder. Zij was dus vroedvrouw in Tilburg vanaf 1885. Haar levensverhaal is uit aanstellingsberichten in de krant, overlijdensadvertenties ed enigszins te achterhalen. Maar ik ben altijd heel nieuwsgierig naar deze vrouw. Haar levensloop in vogelvlucht. Als ze 32 is, getrouwd en vier kinderen, wordt ze dus vroedvrouw. Hierna krijgt ze zelf nog 5 kinderen. 36 jaar oud wordt haar 9e kind geboren in April. Datzelfde jaar in juni sterft haar man, in augustus sterft haar jongste kind en brand haar huis af. Wat doet zoiets met je? Ze sterft zelf in januari nog net geen 37 jaar oud. In mijn fantasie een enorme sterke vrouw. 9 kinderen, een baan en dan een noodlottig jaar. Het wordt haar dood, zelfs voor die tijd veel te jong. Kom zeker naar de lezing want ik ben benieuwd naar het verhaal achter de vroedvrouwen uit die tijd.

Mirjam zei

Wie weet? Ik lees dat de gemeentevroedvrouw Maria Adriana OOSTERBAAN ook aan de Goirkestraat woonde. Zo ook mijn overgrootmoeder. Echter dat pand is op zondag 18 augustus 1889 volledig afgebrand. Was dat een ambtswoning of is Goirkestraat gewoon toeval?