zondag 20 februari 2011

De familie Van Niftrik / Van Tilborg in Loon op Zand

De heer De Haan, een trouwe bezoeker van het archief, kwam het op een dinsdag brengen, de familiepapieren Van Niftrik-Tilborg. De familie was afkomstig uit Loon op Zand.

De stamvader Judocus van Niftrik werd geboren in Geffen op 5 juli 1779. Tot twee maal toe trad hij in dienst van de familie Verheyen, heren van Loon op Zand. Hij trouwt er ook met Maria Wouter Span. In het pakketje van dhr. De Haan zien we verschillende levens in een notendop beschreven. Judocus van Niftrik mag in 1808 een schietgeweer dragen. Bijzonder zijn de brieven, een van een neef Niftrik geschreven vanuit het tucht- en spinhuis te 's-Hertogenbosch, weliswaar als cipier. Zijn dochter Pieternella, bijgenaamd Pietje, trouwt met een Van Tilborg. Ook dit echtpaar blijft in Loon op Zand aan de Vaartkant wonen en krijgen in 1867 een zoon Waltherus.. Na Waltherus zijn er geen documenten meer bewaard. Nog wel van een van de voorouders Jan Wagemaakers, die in 1791 12 hont land over de Oude Straat in de heerlijkheid Besoijen koopt.

Het komt niet vaak voor dat dergelijke oude documenten, te voorschijn komen. Het verhaal van de familie Niftrik/Tilborg kan hiermee persoonlijk verteld worden.

1 opmerking:

Niftrik zei

Heey das wel leuk inderdaad zulke oude documenten, ook leuk voor de stamboeken