donderdag 3 februari 2011

Jan Plek in het archief

Op 1 januari 2009 nwerd het Tilburgse bedrijf Jan van Laarhoven Boeken BV gesloten. In de volksmond was het bedrijf beter bekend onder de naam Jan Plek. De bedrijfsleider Kees Klaster zei bij de sluiting het te betreuren dat een stukje Tilburgs erfgoed verloren is gegaan.
De oprichter Jan van Laarhoven (1828-1915), die u hier op de foto ziet, startte het bedrijf reeds in 1863. Van huis uit was Jan van Laarhoven thuiswever, die in zijn huis in de Hoeksestraat ook boeken inbond. Lijm wordt plek en de bijnaam is hiermee snel verklaard. Het bedrijf breidde zich uit met een drukkerij. Het kende verschillende vestigingsplaatsen in de stad, Smidspad, Wilhelminapark om te eindigen aan de Jules Verneweg.
Het bedrijf hield zich de laatste jaren bezig met het plastificeren en het maken van harde kaften van boeken. Eigeodm tot 2005 was de familie Wassing, die het bedrijf verkocht aan NBD/Biblion te Leidschendam. Doordat het niet meer rendabel zou zijn werd op 16 december 2008 bekend gemaakt dat de activiteiten werden gestaakt.


Ik werd benaderd door de dames Mommers met de vraag of de documenten van hun oudoom Jan van Laarhoven, vooral bestaande uit oude foto's, aan het Archief konden worden geschonken. Dit specifieke Tilburgse erfgoed zal in ieder geval worden bewaard.

5 opmerkingen:

Jojanneke zei

Fantastisch hoe deze man aan zijn bijnaam is gekomen!

jacques zei

Leuk om te zien dat toch nog iets van dit erfgoed bewaart is gebleven. Wanneer komt dit dossier voor het publiek ter inzage?

Yvonne Welings zei

@Jacques,

Het dossier is al ter inzage. Afgelopen vrijdag hebben al twee bezoekers het ingezien. Even melden bij de balie en het kan gehaald worden. Het archiefnummer is 1466.
Op niet al te lange termijn worden de foto's gedigitaliseerd.

Fijn weekend,

Yvonne Welings

jacques zei

Als oud-"plekker" maak ik daar natuurlijk gebruik van. Bedankt !!

Anoniem zei

Ruim en maand geleden heb ik 7 foto's (gratis) aangeboden van de afbraak van de gebouwen aan het Wilhelminpark; tot nu toe heb ik geen enkele reactie gekregen of jullie die wel of niet willen hebben.
Ad Smulders, Tilburg