zaterdag 26 februari 2011

Kaart van Zijnen wacht op conservering

Het is weer even stil geweest rondom de Kaart van Zijnen, de manuscriptkaart uit 1760. Dit grootste archiefstuk van Regionaal Archief Tilburg is een paar weken geleden gedigitaliseerd door Pictura in Heiloo en één dag later weer getransporteerd naar Tilburg.


Op dit moment wacht de kaart op het conserveren. Tijdens studie is gebleken dat de kaart op een aantal punten lichte beschadiging heeft, opgelopen in de afgelopen 250 jaar. Restauratieatelier De Tiendschuur in Tilburg gaat zorgen voor de conservering. Net als het digitaliseren is ook dat weer een redelijk ingewikkelde klus. Er zal een brug gebouwd moeten worden óver de kaart van 3 bij 4 meter. Op die manier kunnen de restauratoren ook bij het middelste gedeelte van de kaart komen om conserveringswerkzaamheden uit te voeren.

Verwacht wordt dat over een paar weken gestart kan worden met dit werk. We houden u uiteraard op de hoogte! Hieronder een foto van het transport van Heiloo naar Tilburg. In de enorme kist  wordt de kaart geheel zuurvrij bewaard en vervoerd. Een datalogger in de kist houdt de vochtigheid en temperatuur bij. Zo blijven de medewerkers van het archief constant op de hoogte van de status van de kaart.

De foto´s zijn gemaakt door Marcel van der Wouw van Restauratieatelier De Tiendschuur.

2 opmerkingen:

Jan zei

Het is interessant om te weten wat de kaart inhoudelijk zo bijzonder maakt. Dat is toch niet alleen het formaat?

Luud de Brouwer zei

@waterdingen
Dat klopt helemaal! De kaart bevat ontzettend veel informatie die nu niet zichtbaar is, niet allen omdat de kaart permanent opgeborgen is vanweg het formaat, maar ook omdat de oppervlakte het niet mogelijk maakt van elke detail kennis te nemen.

Door het digitalsieren is elke vierkante millimeter te zien en dat leidt mogelijk tot enkele nieuwe ontdekkingen. Wie weet!