woensdag 15 juli 2009

DNA en genealogie

Afgelopen zaterdag hield Toon van Gestel een interessante lezing over de betekenis van DNA voor de beoefening van genealogie. Die hobby lokt behoorlijk wat Nederlanders naar de studiezalen en websites van archiefdiensten. Twintig bezoekers luisterden aandachtig naar zijn voordracht.

De ontwikkeling van het genetisch onderzoek heeft enorme vooruitgang geboekt in de laatste decennia. Het is dan ook vaker gebruikt om afstamming vast te stellen, met name bij koninklijke families die uitgestorven zijn, maar waar sommige mensen claimen vanaf te stammen.

Hij liet ook zien hoe grootschalig onderzoek bewijs levert voor de theorie dat de mens oorspronkelijk afkomstig is uit Afrika en zich van daaruit over de aardbol heeft verspreid. De identificatie van diverse Haplogroepen is daarvan het gevolg en op basis van die kennis kunnen wij nu ons DNA laten onderzoeken en laten vaststellen tot welke Haplogroep we behoren. Dat geldt overigens alleen voor mannen.
De mitochondriale Eva kwam vanzelf ook ter sprake. Het is buitengewoon interessant om van deze nieuwe ontwikkelingen en technische mogelijkheden weer eens bijgepraat te worden.

U zult begrijpen dat hier nog veel meer over te vertellen valt, meer dan ik kan doen. Het is niet altijd even makkelijk te volgen voor iemand biologie na 3 HAVO heeft laten vallen.

Opmerkelijkste quote: ieder mens begint als vrouw in de baarmoeder totdat er op een gegeven moment een knop wordt ingedrukt waardoor het embryo zich ontwikkelt tot man.

1 opmerking:

Jojanneke zei

Klinkt heel ingewikkeld met het mitrochondriaal en Haplo. Dank voor de links naar Wikipedia, want die heb ik er wel bij nodig! (en dan nog snap ik het verhaal amper...)