zondag 12 juli 2009
Stap in de Arena van het Varend Erfgoed 15 juli
De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat in Amsterdam. In samenwerking met Erfgoed Brabant worden een aantal van die debatten ook gevoerd in de provincie Noord-Brabant. Elke debat wordt ingeleid door een spreker. Vervolgens reageren twee referenten onder leiding van een voorzitter. Daarna is de arena aan de zaal.
Historische schepen: erfgoed of gebruiksgoed?
Wat maakt eigenlijk vaartuigen tot erfgoed? Bestaat er een conflict tussen het gebruik van vaartuigen en de materiële integriteit? Welke criteria van authenticiteit leg je aan bij dit mobiele erfgoed? Wat kan een bijdrage leveren aan het behoud en het toegankelijk maken van varend erfgoed: beschermend overheidsbeleid, historische havens, een toegankelijk Register Varend Erfgoed?
Inleiding
Martine van Lier
Andragoloog en bedrijfskundige, vice-voorzitter van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, senior adviseur cultureel erfgoed. Houdt van cultuurfestivals en woont in een historisch schip
Referenten
Rein Schuddeboom (onder voorbehoud)
Rein Schuddeboom is sinds 1980 eigenaar van maritiem erfgoed, en sinds 2002 betrokken bij Het Havenmuseum en sinds 2004 directeur. Lid AB Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, bestuurslid van Mobiele Collectie Nederland met sind kort als taak het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.
Ben Kokkeler
Expert op het gebied van informatisering en digitalisering in het onderwijs en de culturele sector. Vanuit BMC trekt hij samenwerkingsprojecten met groepen erfgoedinstellingen en science centra. In die projecten is het centrale doel haalbare vormen van toepassing van ict, internet en social media te ontwikkelen. Toepassingen die het publiek beter betrekken bij collectieontsluiting, die samenwerking en binnen musea en tussen erfgoedinstellingen ondersteunen, die nieuwe vormen van educatie mogelijk maken
Voorzitter
Léontine Meijer - van Mensch
Docent Theoretische museologie aan de Reinwardt Academie. Daarvoor werkte ze als projectcoördinator van de Europa Fellows II Onderzoeksschool aan Collegium Polonicum in Slubice (Polen) en als universitair docent Cultuurbeheer en museumkunde aan de Europa-Universitaet Viadrina in Frankfurt a/d Oder.
Overige informatie
Aanvang
Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden via de website van Erfgoed Nederland. De avond begint met een stadswandeling langs de Piushaven om 19.30 uur, verzamelen bij het stadsarchief. De avond eindigt om 22.30 uur met aansluitend een borrel.
Route
Auto
Vanuit de richting Eindhoven, Den Bosch en breda: Afslag Tilburg-Hilvarenbeek nemen, richting Tilburg volgen, u komt op de Ringbaan-Oost; de weg vervolgen, over een brug over het kanaal, meteen na die brug gaat u linksaf de St. Josephstraat in en houdt rechts aan. U volgt deze straat totdat u aan uw linkerhand de fabrieksschoorsteen van BEKA ziet staan. Vóór de schoorsteen linksaf Kazernehof in. U rijdt dan recht op het RA Tilburg af, een laag, wit gebouw.
Vanuit de richting Waalwijk: Als u Tilburg binnenkomt bij de rotonde linksaf de Ringbaan-Noord op. U volgt deze weg, die overgaat in de Ringbaan-Oost. Wanneer u na ca. 4 km. onder een spoorviaduct bent gereden, gaat u de vierde straat (direct voor een brug over het kanaal) rechtsaf de St. Josephstraat in. U volgt deze straat totdat u aan uw linkerhand de fabrieksschoorsteen van BEKA ziet staan. Vóór de schoorsteen linksaf Kazernehof in. U rijdt dan recht op het RA Tilburg af, een laag, wit gebouw.
Openbaar vervoer
Het Regionaal Archief Tilburg is bereikbaar per bus met lijnen 2, 3, 11, 142 en 143, uitstappen op de halte Heuvelring. Vanaf de Heuvel nog ongeveer 5 minuten lopen.
Te voet vanaf het station
Station-centraal uitlopen, Spoorlaan oversteken, linksaf Spoorlaan volgen tot aan grote kruising, rechtsaf de Heuvelring inlopen, doorlopen tot aan Hotel Mercure, hier linksaf, oversteken, Heuvel inlopen, rechts aanhouden; Heuvel gaat over in St. Josephstraat. Aan uw rechterhand ziet u een fabrieksschoorsteen met BEKA erop. De straat daarna rechts inlopen. U loopt recht op het Regionaal Archief Tilburg af, een laag, wit gebouw. Totaal ca. 15 minuten lopen.
Parkeren
De gehele omgeving van het archief bevindt zich in parkeerzone. U kunt parkeren in de nabij gelegen parkeergarage.
Contactpersoon
Amber van Schagen, +31(0)20 715 58 42
Petra Robben 013 54 94 565
petra.robben@mommerskwartier.nl
Abonneren op:
Reacties posten
(Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten