Op 29 maart 1982 brak er brand uit in het centrum van Dordrecht. De panden stonden midden in het winkelgebied van de Voorstraat en de Visstraat. Het was al snel een enorme brand waardoor ook veel aangrenzende en tegenoverliggende panden werden bedreigd. De brandweer van Dordrecht werd bijgestaan door de korpsen van omliggende plaatsen. Voor Dordt was het de brand van de eeuw.
In 2007, 25 jaar na de brand, heeft Thijs Blom er een documentaire over gemaakt waarin verschillende ooggetuigen aan het woord komen.
In het Nationaal Brandweermuseum wordt zaterdag 11 en op zondag 12 juli 2009 de documentaire vertoond en daarna vertellen ooggetuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zaterdag drie brandweermannnen: Herman Klerk, Peet Megens en Ad Molenschot en zondag oud-brandweerman Bram Zijderveld.
In het weekend van 11 en 12 juli is bovendien een oude Dordtse brandweerauto in het museum te zien: De Faun, bouwjaar 1927.
Het Brandweermuseum is een museum dat voor een groot deel draait op inzet van vrijwilligers. Dat zij tijdens dit weekend werken met ooggetuigenverslagen van een brand uit de jaren ´80, samen met een film daarover, is interessant. Tijdens een cursus van ANNO, hoorde ik ervaringen vanuit het Watersnoodmuseum, waarbij publiek in gesprek kon gaan met ooggetuigen. Er ontstonden heel interessante gesprekken. Een bijzondere manier van het benaderen van historische gebeurtenissen!
Nadere informatie via e-mail brwmuseum@planet.nl
of per telefoon 0181 314479.
Nationaal Brandweer Museum, Industriehaven 8, 3221 AD Hellevoetsluis
www.nationaalbrandweermuseum.nl
1 opmerking:
Het Regionaal Archief Tilburg heeft een aantal jaren gelden de fotocollectie van de Brandweer Tilburg geschonken gekregen wat grotendeels toegankelijk is gemaakt. Dat is een brandalarm waard. Tatu, tatu, tatu.
Een reactie posten