zaterdag 29 mei 2010

Zigeuners gesignaleerd !


Bij de aanwinsten van deze week bevond zich een bijzondere foto.
Op de achterkant staat geschreven: Familie: Nicolaas Gorgan, zigeuners, die te Goirle, vanaf 29 Augustus 1912, 42 dagen, zijn gevangen gehouden.. Hoewel de foto met de tekst boekdelen lijkt te spreken, is er verder weinig bekend. De vraag is zelfs of de familienaam juist is. De man en de vrouw staan hand in hand voor de woonwagen, de kinderen en de ouderen zijn erom gegroepeerd. De man in het zwart gekleed lijkt iemand van de douane te zijn. Hoe het met de familie is vergaan, staat niet genoteerd. In het bevolkingsregister van Goirle werd de familie in ieder geval niet ingeschreven. Het is bekend dat velen werden teruggestuurd naar België.

Een soortgelijke foto twee jaar eerder genomen in 1910 werd gepubliceerd in het boek van Jef en Frank van Gils, Een monument voor de fotograaf.Het is bij de grens tussen Goirle en Poppel. De veldwachter houdt voor de zekerheid ook hier een oogje in het zeil, bij die uit 1912 getuigt de tekst van de waakzaamheid.

6 opmerkingen:

Jojanneke zei

Prachtige foto. Zou mooi zijn, als iemand ´m ziet en er meer over kan vertellen. Ik heb net een film gezien over zigeuners in Frankrijk, Korkoro. Hele mooie beelden. Deze foto doet me weer aan die film denken.

Anoniem zei

nog steeds worden de Zigeuners [Sinti of Roma of hoe dan ook]geplaagd en getergd wanneer het om hun vrijheid om te reizen gaat.Laat deze mensen eens hun gang gaan met hun woonwagens of caravans,we hebben meer last van de a sociale Nederlander.

gedraagje zei

zigeuners en woonwagenbewoners mensen met een rijke cultuur(vooral zigeuners)worden al vele jaren geplaagd en beknot in hun trekvrijheid,pak net als onder de "gewone Nederlanders"alleen de criminelen aan en laat de rest van deze meestal zeer gastvrije mensen eens van onze respekt genieten.

Piet Dam zei

Op de bovenste foto staat weeldegelijk Nicolaas Gorgan. Beroep boormaker en koopman.
Geboren 26-04-1852 te Marseille (Frankrijk)
In het gevangenisregister van Breda staat deze vermeld.
24 mei 1912 voor het kantongerecht te Venlo veroordeeld tot 1 dag hechtenis.
Van 25 t/m 26 november 1912. Voor een tweede maal veroordeeld te Gulpen 6 augustus 1912 tot 2 dagen hechtenis van 29 t/m 31 december 1912.

Peter Jorna zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
pjorna@xs4all.nl zei

Paardenhandelaren, in de jaren 40 opgepakt en Zigeunerkonvooi naar Auschwitz gedeporteerd (Dossin-kazerne Mechelen, 15 januari 1944). De oude vrouw, Marie Treffa (bovenste foto), stierf daar op 26 maart dat jaar. Haar man (zie ook van Dam's post) al eerder, in 1930 in Zeelen (België) - een grootse begrafenis uitvoerig beschreven door Frank Coene, 2011: "Zigeunerkoning, mythe of werkelijkheid, de familie Gorgan". Verwant met vele andere (Roma) paardenhandelarenfamilies (Franz, Thomas, Petalo, etc.).

1