maandag 24 mei 2010

Groeten uit Dongen; het verleden zichtbaar gemaakt

Verrassend Dongen is de pakkende naam van een evenement dat dit jaar op Tweede Pinksterdag 24 mei in Dongen werd gehouden. Een evenement dat in het in teken staat van recreatie en toerisme met een variëteit aan activiteiten. Zo’n twintig bedrijven hielden op Tweede Pinksterdag open huis, waar deelnemers konden proeven, ervaren, bewonderen en bekijken.
Een van de activiteiten waar het Regionaal Archief Tilburg bij betrokken werd, was de presentatie van historische foto's in de Koningin Wilhelminamolen aan de Windmolenweg.

In 2008 is de Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen gestart om de gedigitaliseerde foto's op de website van Regionaal Archief Tilburg te beschrijven. Verschillende medewerkers van deze actieve heemkundekring hebben hard gewerkt om dit karwei voor elkaar te krijgen. De fotocollectie van Dongen is geheel gedigitaliseerd en via de website in te zien. In totaal gaat het om ongeveer 2.500 foto´s. Drie jaar eerder in 2005 hebben leden van de zuster Heemkundekring “Des Graven Moer" op gelijke wijze de historische foto's van 's Gravenmoer beschreven.
Dit wapenfeit wilde noch de gemeente Dongen noch de heemkundekring onopgemerkt voorbij laten gaan. De Heemkundekring heeft een selectie uit de historische foto's laten zien, vooral om te tonen hoe het was en hoe het is. Burgemeester Simone Dirven- van Aalst droeg symbolisch de historische foto’s over aan de inventaris van de Heemkundekring.

Een veelheid van historische foto's zijn op de beeldbank op de website van het Regionaal Archief Tilburg te raadplegen: de Schoenfabrikanten Ligtenberg, leerlooierijen, Sint Laurentiuskerk, de gemeenteraad, kermis, de Coca Colafabriek, boerderijen, de Dongensche Wielrijders-Vereeniging, de Hoge Ham, Pensionaat voor meisjes van de zusters Franciscanessen, seniorenkapel, Wilhelminakanaal, Huize St. Elisabeth, Villa Vredeoord, burgemeester Dosker, Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO), 's Gravenmoer bij Dongen.

De beeldbank is interactief dat wil zeggen als u weet wie een bepaalde persoon is, of wie in een huis heeft gewoond, laat u het dan weten. U kunt dat doen door op het symbool van het ballonnetje te klikken rechts onder de foto. Zo helpt u ons het verleden weer levend te maken en het werk van de Heemkundekring nog meer completer te maken.

Geen opmerkingen: