zondag 30 mei 2010

Tilburgse kranten online doorzoekbaar

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft op donderdagmiddag 28 mei met een symposium hun nieuwe krantenportaal geopend. In dat krantenportaal zijn ook twee Tilburgse kranten digitaal doorzoekbaar: de Tilburgsche Courant (1869-1931) en de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879-1940)

Deze prachtige bron is daarmee voor iedereen op een digitale manier beschikbaar gekomen. Voor veel onderzoekers scheelt dat een heleboel gezoek.
Wij hadden wel in een eerder stadium via een vrijwilliger een index op deze kranten online staan op de website van de bibliotheek Midden-Brabant.
In de nieuwe database zijn de kranten volledig toegankelijk gemaakt met OCR-techniek waardoor je nu op elk woord in de krant kunt zoeken, ook in advertentieteksten.

Deze nieuwe website heeft wel de beperking dat de kranten er maar tot 1940 te doorzoeken zijn. Dat heeft te maken met auteursrechten. Het grote voordeel is echter dat je nu digitale kopieën kunt maken van artikelen en op je website kunt gebruiken of op een andere manier verwerken. De kranten kun je full screen bekijken, wat het lezen een stuk makkelijker maakt dan lezen in een klein venstertje.

Als bezoeker kun je zelf aangeven hoe je wilt zoeken, per krant, per plaats, op artikel, op advertentie, en zo nog wat meer. Je kunt de hele krant als pdf naar je computer halen, je kunt er een foto van maken (wat overigens mij vandaag niet lukte, de bestanden werden niet als jpg herkend) etc. Er valt vast nog wat te verbeteren, maar de service die nu al geboden wordt, mag er zijn!

De Koninklijke Bibliotheek heeft met dit project, dat nog steeds loopt, een schat aan informatie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Het is een prachtige aanvulling voor elk bijna elk onderzoek en elke onderzoeker!

5 opmerkingen:

Petra Robben zei

Dat is weer een heerlijke zoektocht. Wat trefwoorden en je bent weer zo enkele uren onder de pannen. Maar het biedt onze onderzoekers zeker een meerwaarde!!

Yvonne Welings zei

Een prachtige bron, De Bredasche Courant is nu ook beschikbaar, met name van belang voor de Baronie.

Luud de Brouwer zei

@Petra
Jah, geweldige bron erbij. Binnen handbereik. En het werkt prima!

@Yvonne
Je hebt natuurlijk gelijk, Ook voor ons werkgebied in West-Brabant valt er wat te halen.

Mirjam Heijs zei

Wat een geweldig project! en zo gemakkelijk in het gebruik. Dat OCR-en is toch wel een gouden uitvinding, dan vergeef ik`het systeem' een verkeerde interpretatie van een letter graag! Maar ook: wat een tijdverslinder als je zomaar eens gezellig door die kranten gaat zitten bladeren... Ik vind de zaterdagkrant (ja ik ben nog van de papier-generatie) eigenlijk al teveel!

Yvonne Welings zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.