dinsdag 4 mei 2010

Bijna 200 jaar hanenpoten gedigitaliseerd

Het is zo vanzelfsprekend: wordt er een baby geboren, dan ga je die ‘aangeven’ in het gemeentehuis. Zo worden alle pasgeborenen geregistreerd. Vroeger was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Kerken registreerden doop, huwelijk en begrafenis, maar hoorde je niet bij een kerk, dan werd je niet geregistreerd!

De Burgerlijke Stand ontstaat in 1811 (in sommige plaatsen al iets eerder). Vanaf dan is het wettelijk verplicht om een pasgeborene aan te geven. Ook sterfgevallen en huwelijken worden opgetekend. Jarenlang schrijven ijverige ambtenaren van alle gemeenten van Nederland boeken vol met gegevens over mensen. Die boeken komen in archieven terecht en uiteindelijk bij Regionaal Archief Tilburg, overlijdensregisters na 50 jaar, huwelijksregisters na 75 jaar en geboorteregisters na 100 jaar. Hoe zoek je daarin naar je voorouders?

Meters boekenplank gedigitaliseerd

Digitalisering maakt dit zoeken een stuk makkelijker. Regionaal Archief Tilburg is jaren geleden al begonnen met een mammoetklus om vele meters boeken en registers te digitaliseren, ruim 600.000 akten in totaal, en ervoor te zorgen dat de gescande gegevens ook afzoekbaar zijn. Ruim dertig vrijwilligers hebben circa 5 jaar lang gewerkt aan de burgerlijke stand van 21 (voormalige) gemeenten als ´s Gravenmoer, Dongen, Moergestel, Terheijden en Oisterwijk. Zoek je iemand uit Drimmelen die rond 1837 geboren moet zijn? Eenvoudig te vinden. Hoe heette de vrouw die in 1880 trouwde met je overgrootvader uit Goirle? Even opzoeken.

Lees de rest van het artikel op onze website

1 opmerking:

Anoniem zei

In het werkgebied van het Regionaal Archief Tilburg zijn er twee akten van de burgerlijke stand op 1 januari 1811 verleden.Blijkbaar was 1 januari 1811 toen geen vrije dag. De ene is de geboorteakte van Jeanne Marie Philipsen, geboren en aangegeven te Goirle op 1 januari 1811 (Franstalige akte) en de tweede is de overlijdensakte van Catharina Tax te Loon op Zand, overleden en aangegeven op 1 januari 1811 (Nederlandstalige akte!!)

Theo van Herwijnen