Op 28 oktober vond in het Audax Textielmuseum Tilburg de workshop Collectie Hulpverlening (CHV) plaats. Deze 1-daagse training werd georganiseerd door Erfgoed Brabant en bestond uit een deel theorie en praktijk. Aan de orde kwamen het calamiteitenplan, de meest voorkomende incidenten uit de eigen organisatie, de praktijk van reddingsoperaties: wat te doen / wat niet te doen, het daadwerkelijk beredderen van nat geworden, beschadigde en beroete objecten met gebruikmaking van de hulpmiddelen.
De uitvoering van de workshop was in handen van Ton Cremers en van Jeroen Jochems. Ton Cremers is van Museum Security Network en heeft ruim 25 jaar ervaring in de erfgoedsector en deed projecten over de gehele wereld. Hij is (mede)auteur van het Handboek Veiligheidszorg voor Musea en de Handleiding voor het maken van calamiteitenplannen voor collectiebeherende organisaties. Jeroen Jochems is van MuseumWacht / DocumentenWacht. Met zijn bedrijven is hij actief geweest bij grote calamiteiten, zoals de brand bij de TU Delft en een brand in de Koninklijke Bibliotheek, maar ook bij kleinere calamiteiten in vele musea en archieven. Daarbij zijn een grote hoeveelheid en een grote variatie aan kunstobjecten, waardevolle boekwerken en archieven gered van de ondergang.
Aan deze workshop deden mee: twee vertegenwoordigers van Museum De Dorpsdokter te Hilvarenbeek, drie van de afdeling DIV van de gemeente Tilburg, twee van het Audax Textielmuseum Tilburg en de CHV-coördinator van het Regionaal Archief Tilburg zijnde Jean-Paul Korst tevens ploegleider BHV aldaar. Daarnaast maken voorgenoemde organisaties ook deel uit van het Cultureel Preventienetwerk Tilburg-Hilvarenbeek die verder bestaat uit de Stichting Reuzengilde, Brandweer Tilburg, Politie Midden en West Brabant, Museumbrouwerij De Roos, de Brabant Collectie, Museum De Pont, Scryption, Natuurmuseum Brabant, Likeur & Frismuseum en stichting Erfgoed Brabant.
Sinds augustus 2009 heeft het Regionaal Archief Tilburg een calamiteitenplan. Het calamiteitenplan is een overzicht en een afspraken- en waarschuwingssysteem, te gebruiken bij calamiteiten. Het is tevens bedoeld om je op calamiteiten voor te bereiden. In het calamiteitenplan komt niet alleen de bescherming van personen en gebouw aan bod (BHV = bedrijfshulpverlening), maar ook de veiligheid van de collectie (CHV = collectiehulpverlening). Het is geschreven om in noodsituaties zoveel mogelijk de regie in handen te houden en tijd te winnen. Als er adequaat gereageerd wordt op calamiteiten kan veel (vervolg)schade worden voorkomen. Bovendien gaat er van het plan een preventieve werking uit. Door het invoeren en actueel inhouden wordt immers voortdurend de aandacht gevestigd op de veiligheidszorg. Zo’n CHV-workshop heeft daar een enorme bijdrage aangeleverd zodat het Regionaal Archief Tilburg is voorbereid op noodsituaties.
1 opmerking:
Lijkt me een leerzame workshop. HIj op peil houden van kennis is nooit overbodig.
Een reactie posten